Luister naar

Column: Een preek gaat ook om de vorm. Het is niet of-of, maar en-en

Column
‘Wat heb ik genoten van de manier waarop jij je preek presenteert. Ik kan wel zien dat dit je vak is!’ ‘Het gáát om de inhoud, hè!’ antwoord ik Arie, de ouderling van dienst.
vrijdag 24 juli 2020 om 07:26
Afbeelding
beeld geloofwaardigspreken.nl

Nog tijdens het gesprek met Arie heb ik mail van een gemeentelid. Dat de preek staat als een huis. Grappig dat ze refereert aan een van mijn trainingen. Iemand anders appt dat de IKEA-structuur er goed in zat. Ze is blijkbaar op de hoogte van mijn preekstructuur: een inspirerend intro, een krachtige kern, erkenning en een activerende afsluiting. Helaas appt ze niks over de inhoud.

Ik startte met vertellen dat velen van ons in de vakantie terugkijken en vooruitblikken. De balans opmaken. Dat veel kerkenraden nadenken over online diensten of de focus op kleine groepen. Dat het wat mij betreft niet of-of is, maar en-en. Dat de mensen van de eerste Pinkstergemeente samenkwamen in de tempel én in de huizen. Natuurlijk hoeven we hun manier van gemeentezijn niet te kopiëren, maar ze kunnen ons wel inspireren in deze gekke tijden.

‘En en’, schreef ik op een whiteboard.

Met een andere stift vulde ik aan, waardoor de preektitel helder in beeld verscheen: huizen in Handelingen.

Eronder schreef ik nogmaals en en. Het eerste woord werd samen. Het tweede woord leren. Ze bleven immers trouw aan het onderricht van de apostelen. Met het veranderen van één letter werd samen leren samen leven. Ik legde uit dat ze bij elkaar kwamen voor gezamenlijke maaltijden, avondmaal vieren, bidden en delen. In alle eenvoud en vreugde. Ten slotte wijzigde ik nog één letter en zo werd samen leven samen loven. Ze loofden God, staat er namelijk in het laatste vers van het gelezen Bijbelgedeelte.

Ik was zelf erg content met de drieslag leren, leven, loven, die de tekst me als het ware aanreikte.

Arie, de mailer en de apper genoten er blijkbaar van.

‘Ja, het is mijn vak’, zeg ik tegen Arie. ‘Maar dat betekent niet dat het elke week zo soepel verloopt. Bij elk Bijbelgedeelte gaat het anders. Vaak is het ook gewoon bidden, zoeken en hard werken om tot een duidelijke kern te komen. Het gaat om de inhoud, hè?!’

‘Nou, ik ken genoeg predikanten met een goede inhoud. Ze bereiken me alleen niet vanwege de vorm.’

Arie heeft gelijk. Het gaat ook om de vorm. Het is niet of-of, maar en-en. Preek ik toch weer voor mezelf.

Paulien Vervoorn is trainer, spreker, auteur geloofwaardigspreken.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.