Luister naar

Column: Een preek gaat ook om de vorm. Het is niet of-of, maar en-en

Column
‘Wat heb ik genoten van de manier waarop jij je preek presenteert. Ik kan wel zien dat dit je vak is!’ ‘Het gáát om de inhoud, hè!’ antwoord ik Arie, de ouderling van dienst.
vrijdag 24 juli 2020 om 07:26
Afbeelding
beeld geloofwaardigspreken.nl

Nog tijdens het gesprek met Arie heb ik mail van een gemeentelid. Dat de preek staat als een huis. Grappig dat ze refereert aan een van mijn trainingen. Iemand anders appt dat de IKEA-structuur er goed in zat. Ze is blijkbaar op de hoogte van mijn preekstructuur: een inspirerend intro, een krachtige kern, erkenning en een activerende afsluiting. Helaas appt ze niks over de inhoud.

Ik startte met vertellen dat velen van ons in de vakantie terugkijken en vooruitblikken. De balans opmaken. Dat veel kerkenraden nadenken over online diensten of de focus op kleine groepen. Dat het wat mij betreft niet of-of is, maar en-en. Dat de mensen van de eerste Pinkstergemeente samenkwamen in de tempel én in de huizen. Natuurlijk hoeven we hun manier van gemeentezijn niet te kopiëren, maar ze kunnen ons wel inspireren in deze gekke tijden.

‘En en’, schreef ik op een whiteboard.

Met een andere stift vulde ik aan, waardoor de preektitel helder in beeld verscheen: huizen in Handelingen.

Eronder schreef ik nogmaals en en. Het eerste woord werd samen. Het tweede woord leren. Ze bleven immers trouw aan het onderricht van de apostelen. Met het veranderen van één letter werd samen leren samen leven. Ik legde uit dat ze bij elkaar kwamen voor gezamenlijke maaltijden, avondmaal vieren, bidden en delen. In alle eenvoud en vreugde. Ten slotte wijzigde ik nog één letter en zo werd samen leven samen loven. Ze loofden God, staat er namelijk in het laatste vers van het gelezen Bijbelgedeelte.

Ik was zelf erg content met de drieslag leren, leven, loven, die de tekst me als het ware aanreikte.

Arie, de mailer en de apper genoten er blijkbaar van.

‘Ja, het is mijn vak’, zeg ik tegen Arie. ‘Maar dat betekent niet dat het elke week zo soepel verloopt. Bij elk Bijbelgedeelte gaat het anders. Vaak is het ook gewoon bidden, zoeken en hard werken om tot een duidelijke kern te komen. Het gaat om de inhoud, hè?!’

‘Nou, ik ken genoeg predikanten met een goede inhoud. Ze bereiken me alleen niet vanwege de vorm.’

Arie heeft gelijk. Het gaat ook om de vorm. Het is niet of-of, maar en-en. Preek ik toch weer voor mezelf.

Paulien Vervoorn is trainer, spreker, auteur geloofwaardigspreken.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?