Luister naar

Almatine Leene is de eerste vrouw die wordt beroepen als predikant binnen Gereformeerde Kerken vrijgemaakt

Nieuws
Voor het eerst heeft een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt een vrouw beroepen als predikant. Het gaat om de gemeente van De Open Poort van Hattem-Noord, die een beroep heeft uitgebracht op dominee Almatine Leene.
Hilbert Meijer
maandag 29 juni 2020 om 08:55 aangepast 14:30
Afbeelding
beeld Dick Vos

Hattem

Leene (1984) is predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk van Stellenbosch Wes in Zuid-Afrika. Ze werd afgelopen donderdagavond beroepbaar gesteld, en direct de volgende dag beroepen door de gemeente in Hattem. 

In 2008 won de predikante een preekwedstrijd die mede was uitgeschreven door het Nederlands Dagblad. In 2013 promoveerde ze op een studie naar de positie van vrouwen in de Kerk. Ze is moeder van drie kinderen, van wie de jongste afgelopen vrijdag geboren is. 

Tegelijkertijd heeft de gemeente kandidaat Jasper Bosman beroepen, die kerkelijk werker is in Hilversum. Volgens de kerkenraad van De Open Poort passen beide predikanten uitstekend in het gemeenteprofiel en bij de visie die deze gemeente  het afgelopen jaar heeft opgesteld. ‘In de sollicitatie- en selectieprocedure zijn wij door God geleid naar deze twee kandidaten’, zegt Kees Leppink, de voorzitter van de beroepingscommissie. ‘We zijn blij en dankbaar dat deze beide kandidaten door God op ons pad zijn gebracht’.

Drie jaar geleden besloot de generale synode van de vrijgemaakt-gereformeerde kerken dat ook vrouwen predikant, ouderling en diaken binnen het kerkverband kunnen worden. De bezwaren die daartegen werden ingebracht, zijn nog in behandeling. 

Anderhalf jaar geleden, in januari 2019, werd in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de eerste vrouw beroepbaar gesteld: zestiger Gerry Bos. Meerdere vrijgemaakt-gereformeerde kerken die op zoek waren naar een predikant, maakten met haar kennis, maar tot een beroep kwam het niet. Uiteindelijk werd Bos eerder dit jaar bevestigd als predikant van de Nederlands-Gereformeerde Kerk in Nijmegen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.