Luister naar

Toch een lichte groei in het ledenaantal van de Gereformeerde Gemeenten

Nieuws
Anders dan het jaar ervoor is het ledental van de Gereformeerde Gemeenten in 2019 weer licht gestegen. Met 81 leden tot in totaal 107.745.
Gerard ter Horst
dinsdag 9 juni 2020 om 20:53
De Bethlehemkerk waar de Gereformeerde Gemeente in Hoogvliet samenkomt.
De Bethlehemkerk waar de Gereformeerde Gemeente in Hoogvliet samenkomt. beeld google streetview

Woerden

Daarmee blijft dit bevindelijk-gereformeerde kerkgenootschap het op twee na grootste protestantse kerkverband, dat bovendien de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (met 112.500 leden) langzaamaan nadert.

De nieuwe cijfers werden maandag door het Reformatorisch Dagblad naar buiten gebracht. De krant baseert zich op het nieuwe Kerkelijk Jaarboek dat die dag verscheen. De gegevens daaruit zijn sinds vorig jaar alleen nog beschikbaar voor leden, dit vanwege nieuwe privacywetgeving.

Vorig jaar trok de eerste ledendaling in vele jaren de aandacht. Toen hield het hoge geboortecijfer niet langer pas met de uittocht van leden naar andere kerkgenootschappen.

Dit jaar vertrokken 2128 mensen, van wie de meesten naar de Protestantse Kerk in Nederland of de Hersteld Hervormde Kerk. 369 leden vertrokken zonder kerkelijke bestemming. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’