Luister naar

George Floyd in Houston herdacht als inspirerend christen

Nieuws
De zwarte George Floyd uit de Amerikaanse stad Minneapolis die maandag door politiegeweld om het leven kwam, viel in een achterstandswijk in Houston op door zijn christelijke vrijwilligerswerk.
Gerard ter Horst
zaterdag 30 mei 2020 om 15:13
Vrijdag waren er opnieuw massale  protesten in de straten van Minneapolis tegen de dood door politiegeweld van George Floyd.
Vrijdag waren er opnieuw massale protesten in de straten van Minneapolis tegen de dood door politiegeweld van George Floyd. beeld afp/Chandan Khanna
Anti_racismeprotest

Minneapolis

Dat schrijft het Amerikaanse magazine Christiniaty Today op basis van gesprekken met mensen die met Floyd werkten en hem goed hebben gekend. Uit het portret rijst het beeld op van een man, vaak Big Floyd genoemd, die een jongere generatie in de zwarte achterstandswijk Third Ward uit de vicieuze cirkel van geweld wilde halen.

De 46-jarige Floyd woonde pas sinds 2018 in het noordelijk gelegen Minneapolis. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Third Ward in Houston, in de zuidelijke staat Texas. De dood bij zijn aanhouding leidde tot enorme onrust onder de zwarte bevolking in de stad en in heel de Verenigde Staten. De indringende livebeelden van zijn aanhouding gingen de wereld over. Inmiddels is de verantwoordelijke agent ontslagen, aangehouden en vastgezet, ook zijn directe collega’s worden aangeklaagd.

Volgens voorganger Patrick Ngwolo van de Resurrection House-kerk was Floyd nauw betrokken bij sociale projecten in de wijk, bij bijbelstudies, bij het rijden van patiënten naar de dokter en het doen van boodschappen. Ook zette hij zich in voor sportactiviteiten, barbecues en doopdiensten.

Zijn verhuizing naar Minneapolis hield verband met het volgen van een discipelschapstraining, verbonden aan een vaste baan. Het plan was dat hij deze zomer zou terugkeren. In ‘zijn’ wijk in Houston wordt hij herdacht als een ‘vriendelijke reus’, een inspirerende leider die als een voorbeeldfiguur gold voor zijn omgeving.

Voorganger Ngwolo liet aan Christianity Today weten dat hij bij de wrange dood van Floyd telkens aan die van Abel moet denken, beschreven in Genesis 4. Daar schreeuwt het bloed van Abel tot God. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook