Luister naar

Brief CIO aan kerken: Predikant is ook contactberoep

Nieuws
Het interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) wil dat het ambt van predikant in de eredienst wordt aangemerkt als ‘contactberoep’. Dan vervalt namelijk de anderhalvemeterplicht en zouden sommige rituelen weer doorgang kunnen vinden.
Herman Veenhof
vrijdag 29 mei 2020 om 03:00 aangepast 09:27
Afbeelding
beeld anp / rob Engelaar

Gorinchem

De wens staat in een brief van het CIO aan de vertegenwoordigde kerken en werd donderdagmiddag getwitterd door Jelle Nutma, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Gorinchem. Letterlijk staat er in de brief: ‘Om te voorkomen dat er discussie ontstaat rondom bepaalde liturgische en rituele handelingen acht het secretariaat van het CIO het meer dan wenselijk dat de voorganger in de eredienst wordt aangewezen als contactberoep.’

Van het kabinet mogen samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard vanaf 1 juni plaatsvinden als daarbij niet meer dan 30 (en vanaf 1 juli: maximaal honderd) personen aanwezig zijn en betrokkenen anderhalvemeterafstand houden. Premier Rutte zei begin deze week nog dat de kerken en bewegingen daar terughoudend gebruik van moesten maken.

Het interkerkelijk Contact in Overheidszaken deelt dat idee, ‘vanuit zorg voor de zwakkeren in de samenleving’. Toch zijn er protocollen voorbereid om vanaf 1 juni voorzichtig reguliere erediensten en vieringen zoals de doop te hervatten, met een systeem van ‘placering, reservering en andere zaken om de verspreiding van corona te voorkomen’.

De kerken moeten eraan wennen. Op 14 mei legde de Protestantse Kerk in Nederland nog vast dat het predikantschap geen contactberoep was en dopen alleen was toegestaan met de ‘verlegenheidsoplossing van de verlengde arm’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’