Luister naar

Mensen weten de kerk en het christelijk geloof online makkelijker te vinden

Nieuws
Sinds de coronacrisis weten mensen via internet de kerk en het christelijk geloof makkelijker te vinden. Dat bevestigen drie missionaire organisaties.
Eline Kuijper
dinsdag 26 mei 2020 om 20:38 aangepast 09:14
Afbeelding
beeld anp / rob Engelaar

Amersfoort

Stichting Agapè zegt dat de website ikzoekgod.nl en de bijbehorende Facebookgroep sinds de coronacrisis meer bezoekers trekken, zo’n 25 procent. De geloofscursussen die de stichting aanbiedt, worden door zo’n 20 procent meer mensen gevolgd. Alpha Nederland ziet dat de online variant van hun geloofscursus het goed doet. Normaal zijn er buiten de cursusseizoenen in januari en september zo’n twintig cursussen actief, nu tachtig. ‘Een bonusseizoen’, zegt directeur Arnoud Drop. 

De IZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, herkent dat. Maar Henk Boerman, coördinator missionaire projecten, wil geen harde conclusies trekken. ‘Ik zie ook opportunisme, dat mensen zeggen dat deze crisis een zegen is. Daar heb ik moeite mee. Wel is het zo dat de crisis andere vragen oproept.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Rabbijn en PKN-leider in gesprek over Israël. 'Mijn vertrouwen in de kerk heeft nooit ter discussie gestaan'

Het knetterde dit voorjaar behoorlijk in de contacten tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de joodse gemeenschap. Rabbijn Lody van de Kamp en kerkbestuurder René de Reuver spreken zich uit over het wapengekletter.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.