Luister naar

Kerk in Frankfurt heeft na grootschalige coronabesmetting spijt van samenzang

Nieuws
De baptistengemeente in Frankfurt, waar meer dan honderd mensen na een kerkdienst besmet raakten met het nieuwe coronavirus, heeft spijt van de samenzang tijdens de kerkdienst.
Hilbert Meijer
maandag 25 mei 2020 om 12:22 aangepast 16:08
Het gebouw van de Evangeliums Christen Baptisten Frankfurt, waar een kerkdienst ruim twee weken geleden leidde tot meer dan honderd corona-besmettingen.
Het gebouw van de Evangeliums Christen Baptisten Frankfurt, waar een kerkdienst ruim twee weken geleden leidde tot meer dan honderd corona-besmettingen. beeld epa / Maximilian von Lachner

Frankfurt 

Dat meldt de Evangeliums Christen Baptisten Frankfurt in een verklaring op de website. Ook laat de kerk weten dat het achteraf gezien beter was geweest als de kerkgangers mond/neusmaskers hadden gedragen. De kerk zegt de kritiek die zij te verduren krijgt serieus te nemen. 

Na de kerkdienst van ruim twee weken geleden raakten veel gemeenteleden besmet. Volgens Kai Klose, minister van Volksgezondheid in de Duitse deelstaat Hessen, zijn inmiddels zeker 107 mensen tijdens of na de kerkdienst geïnfecteerd geraakt met het nieuwe coronavirus. Er wordt uitgezocht met wie zij de afgelopen twee weken allemaal contact hebben gehad. Klose roept op niet roekeloos te worden, en de voorschriften omtrent afstand houden, hygiëne, en mondmaskers in acht te nemen.

De baptistengemeente in Frankfurt telt veel gezinnen met vijf of meer kinderen. Daardoor blijft het aantal besmettingen binnen gezinnen, die in quarantaine zitten, toenemen, meldt de kerk. De voorzitter van het kerkbestuur ligt in kritieke toestand op de intensive care en ook degene die hem vervangt is ziek. 

De  Russisch-Duitse baptistengemeente laat weten ‘diep geschokt en bedroefd’ te zijn over de grootschalige besmetting. ‘Onze gedachten en gebeden zijn bij alle zieken en familieleden die nu een moeilijke tijd doormaken. Onze troost is dat veel zieke mensen aan de beterende hand zijn en dat sommigen al hersteld zijn’

Volgens de baptistengemeente werden er wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo was er goed gelet op de looproutes, was er voldoende ontsmettingsmiddel aanwezig en hebben aanwezigen onderling anderhalve meter afstand gehouden. 

De regels voor kerkdiensten verschillen in Duitsland per deelstaat. In Hessen, de deelstaat waar Frankfurt in ligt, wordt samenzang wel ontraden, maar is het niet verboden. 

De gemeente belegt sinds de besmettingen aan het licht kwamen, alleen nog onlinediensten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.