Luister naar

Oproep Alpha Nederland: 10 dagen hetzelfde gebed bidden

Nieuws
Alpha Nederland roept christenen op allemaal hetzelfde gebed te bidden gedurende de tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren. De organisatie heeft daarvoor een gebed geschreven dat ze via verschillende kanalen, onder meer via deze krant, verspreidt.
Eline Kuijper
dinsdag 19 mei 2020 om 19:56
Afbeelding

Driebergen

Het gebed is opgebouwd uit vier delen, licht Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, toe. ‘Het begint met aanbidding, daarna bidden we voor eenheid, vervolgens om de komst van de Heilige Geest en het laatste deel gaat over de omgeving.’ Alpha, bekend van de geloofscursussen voor verschillende doelgroepen, wil kerken in Nederland helpen bij hun missie. Daar past dit gebed bij, zegt Drop. ‘Het is een bijbels gegeven dat het God behaagt als we eensgezind en vurig bidden, dat het ons dichter bij elkaar brengt en ook iets uitstraalt naar buiten.’

iedere christen

Het gebed is door Alpha Nederland geformuleerd en voorgelegd aan kerkleiders van rooms-katholiek tot gereformeerd, pinkster en evangelisch. Drop: ‘We vinden het belangrijk dat iedere christen in Nederland dit gebed kan omarmen. De woorden die we kiezen moeten niet te persoonlijk zijn. Volgens mij is dat met deze versie aardig gelukt. We zijn namelijk dichtbij de Bijbel gebleven. Zo sluit het gebed voor eenheid aan bij Johannes 17, waar Jezus bidt: “Laat hen allen één zijn zoals wij één zijn”. Datzelfde deel sluit ook aan bij 1 Korintiërs 13. Als je goed kijkt zie je dat de woorden geduldig, vol goedheid, zonder jaloezie en ijdel vertoon, allemaal eigenschappen zijn die in dat bijbelgedeelte aan de liefde worden toegeschreven.’

De tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn traditiegetrouw gericht op missie, vertelt Drop. In het Verenigd Koninkrijk kennen kerken het initiatief ‘thy kingdom come’, waarbij tien dagen wordt gebeden voor de verspreiding van het evangelie. In Nederland houdt bijvoorbeeld de megakerk Mozaïek een gebedstiendaagse die 24 uur per dag doorgaat. Drop: ‘Deze periode was voor de vroege kerk een tijd vol verwachting voor de toekomst. De eerste christenen kwamen in hun bovenkamer samen om eensgezind te bidden. Deze tijd willen wij daar ook voor gebruiken, richting Pinksteren, het moment waarop de kerk is geboren. We kunnen niet samenkomen, maar wel in eenheid bidden.’

Hoeveel mensen het gebed daadwerkelijk gaan bidden houdt Alpha Nederland niet bij. ‘We hadden natuurlijk een knop op de website kunnen maken met: ik bid mee. Maar we gaan niet het succes van het gebed meten. Uiteindelijk is het het gebed dat kracht heeft, of wij het nu monitoren of niet.’ Het gebed wordt onder meer verspreid via sociale media en een advertentie in het Nederlands Dagblad. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

Afbeelding

Hoe de protestantse gideonsbende in Montenegro profiteert van een omstreden wet

Montenegro is klein en de protestantse minderheid piepklein. Hun eendracht valt op bij een wet die de orthodoxe christenen juist tot op het bot versplintert. Zondag kiest ‘het land achter Gods rug’ een nieuw parlement.

Afbeelding

'Er is veel spirituele interesse. Alleen gaan mensen daarmee niet naar de kerk, ze gaan naar Google'

‘Mensen vinden christenen vaak wel aardig, maar van het geloof of de kerk hebben ze een negatief beeld.’ Daar wil Graham Tomlin iets aan doen, met het pas opgerichte Centre for Cultural Witness in Londen.

Afbeelding

Rabbijn en PKN-leider in gesprek over Israël. 'Mijn vertrouwen in de kerk heeft nooit ter discussie gestaan'

Het knetterde dit voorjaar behoorlijk in de contacten tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de joodse gemeenschap. Rabbijn Lody van de Kamp en kerkbestuurder René de Reuver spreken zich uit over het wapengekletter.

Afbeelding

Op de Duitse Kirchentag vieren protestant en katholiek samen wat wél kan: een 'zwijgmaaltijd'

Samen avondmaal vieren kan niet, als protestanten en katholieken. Wat kan er wel? De Duitse Kirchentag in Neurenberg had vrijdag het antwoord: brood en wijn werden gedeeld in stilte.

Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.