Luister naar

‘Vraag naar zingeving groeit door corona. Kerken moeten daarop inspelen’

Nieuws
Een op de drie Nederlanders (33 procent) denkt nu méér na over de zin van het leven dan voor de coronacrisis. Dat concludeert Alpha Nederland uit een eigen onderzoek.
Hilbrand Rozema
donderdag 16 april 2020 om 03:00 aangepast 11:49
Premier Mark Rutte in de St. Jacobskerk in Den Haag. Alpha Nederland wil dat kerken inspelen op de groeiende vraag naar zingeving.
Premier Mark Rutte in de St. Jacobskerk in Den Haag. Alpha Nederland wil dat kerken inspelen op de groeiende vraag naar zingeving. beeld anp / Remko de Waal

Daarbij bestaat er ook duidelijk een behoefte om meer over zingeving te praten, net als over gezondheid (79 procent geeft dat aan) en vriendschap (43 procent). Kerken moeten daarop inspelen, vindt Alpha, dat spreekt van een doelgroep van ‘potentieel 1,5 miljoen mensen’. Aanleiding voor het landelijke onderzoek is de groeiende interesse voor online-kerkdiensten, die begon op te vallen. ‘Veel kerken krijgen nu beduidend meer bezoekers op hun live-uitzending via internet dan ze normaal in de kerk kregen’, zegt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland.

De groeiende interesse in zingeving en met anderen in gesprek gaan daarover, geldt voor zowel christenen als andersgelovigen en niet-gelovigen. ‘Ook mensen die eerst niet veel met de kerk te maken wilden hebben, zijn nu toch op zoek gegaan. Redeemer Church in Maastricht bijvoorbeeld, een kerkplantingsproject met normaliter zo’n honderd bezoekers, trekt nu op zondag tweehonderd kijkers op internet. Ander voorbeeld: de evangelische gemeente Mozaïek had binnen drie dagen 45 aanmeldingen voor een geheel nieuwe cursus van Alpha Online. Normaal duurt het echt langer voordat dat aantal cursisten is bereikt.’

gespreksgroep

Uitgaande van de resultaten van het onderzoek zouden er in totaal zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland geïnteresseerd kunnen zijn.

Deze interesse in meer zingeving is niet gerelateerd aan achtergrond of leeftijd, maar lijkt toe te nemen over de hele linie van de bevolking (van 18 jaar en ouder). ‘Dat valt ons op, en het komt volgens ons door de tijdgeest: de coronacrisis.’

De kerken moeten nu naar voren stappen, zegt Alpha-directeur Arnoud Drop: ‘Het evangelie van Jezus Christus geeft mensen wereldwijd antwoord op vragen over zingeving.’

Een online-gespreksgroep kan helpen bij het zoeken naar zingeving, zo meent verder een op de drie deelnemers aan het onderzoek. Alpha Nederland wil de kerken daarvoor toerusten met een online-variant van de bekende cursus.

De training om deze Alpha Online-cursus te geven, is nu gevolgd door tweehonderd aspirant-cursusleiders. Verder zijn er al enkele tientallen kerken in Nederland mee aan de slag gegaan.

Het onderzoek is uitgevoerd door het bureau R2 Research. Alpha Nederland (alphanederland.org) zet zich in voor evangelisatie, vitalisering van de kerk en transformatie van de samenleving. Via de Alphacursus maken deelnemers laagdrempelig kennis met het christelijk geloof en praten ze door over levensvragen. Meer dan negenhonderd kerken bieden jaarlijks de Alphacursus aan.

Naast Alpha en Alpha Online is er ook een tak voor jeugd (Youth), studenten (Students), gevangenen (Prisons), vluchtelingen en senioren. Ook geeft Alpha Nederland huwelijks- en opvoedcursussen uit, de Marriage en Parenting Courses. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.