Luister naar

Oudtestamenticus Meindert Dijkstra (1947-2020) overleden

Varia
Op Eerste Paasdag is theoloog Meindert Dijkstra overleden. Als oudtestamenticus had hij veel kennis van het oude Israël. Hij mengde zich ook in het hedendaagse debat over Israël als pleitbezorger van de Palestijnen.
woensdag 15 april 2020 om 12:39
Meindert Dijkstra
Meindert Dijkstra beeld LinkedIn

Ede

Dijkstra, geboren op 6 april 1947, was enkele jaren dominee in de Gereformeerde Kerken in Nederland, in Slootdorp en Wilnis. Prominenter was hij echter als theoloog, gespecialiseerd in het Oude Testament. In Caïro was hij in de jaren tachtig docent aan het seminarium van de Evangelische Koptische Kerk. En aan de Universiteit Utrecht was hij van 1990 tot zijn emeritaat in 2011 universitair docent Oude Testament.

Als theoloog gold Dijkstra als een groot kenner van het Ugarit, een taal en cultuur uit het Israël van de klassieke oudheid. Als collega-wetenschappers met spectaculair nieuws kwamen, was zijn reactie nuchter en kritisch. 

Dat was bijvoorbeeld zo toen wetenschappers enkele jaren geleden meenden dat ze een oerversie van het verhaal van Adam, Eva, de slang en de tuin hadden ontdekt, enkele eeuwen eerder geschreven dan Genesis. Gaat dat echt over Adam? Dijkstra plaatste kritische kanttekeningen - 'je moet heel veel zelf invullen'.

Dijkstra kwam ook dichter bij het heden. Ga en verken het land heet het boek dat hij in 2017 samen met twee collega-theologen schreef. Het gaat over het Palestina van ongeveer een eeuw geleden.

In Palestina en Israël, een verzwegen geschiedenis (2018) behandelt hij de geschiedenis van het Heilige Land vanaf de eerste mensen die daar leefden tot ongeveer 1918. Dijkstra wilde de huidige discussie over Israël en de Palestijnen op die manier verrijken met historische en archeologische feiten. Hij wilde af van de mythe dat het land 'leeg' was voordat Joden er massaal naartoe trokken.

'Bijbelse geschiedenis die ten koste gaat van de mensen die daar wonen, gaat mis', zei Dijkstra over het conflict in Israël, tijdens een bijeenkomst van Kairos-Sabeel. Mitri Raheb, een van de bekendste Palestijnse bevrijdingstheologen op dit moment, feliciteerde Dijkstra vorige week op Facebook nog met zijn verjaardag. Hij werd toen 73 jaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Zwarte en witte gelovigen 'worstelen' met slavernijverleden: 'Laten wij als witten zwijgen en luisteren'

De dialoog over het slavernijverleden komt tijdens het internationale symposium over kerk en slavernij op gang tussen mensen van verschillende achtergronden en kerkstromingen. ‘Er ontstaat een ontmoeting tussen zwarte en witte mensen.’