Luister naar

Kerken schrappen zondagse diensten om coronavirus

Nieuws
Diverse Nederlandse kerken schrappen de zondagse kerkdiensten vanwege het coronavirus. In onder meer Tilburg, Sleeuwijk en Almkerk gaan diensten niet door.
redactie nd
woensdag 11 maart 2020 om 23:15
Kerken schrappen zondag de dienst vanwege het coronavirus.
Kerken schrappen zondag de dienst vanwege het coronavirus. beeld anp / Koen van Weel

Tilburg

Dominee Otto Grevink van de Protestantse Gemeente in Tilburg verwacht dat dit voor meerdere zondagen zal gelden. ‘We hopen Pasen weer samen te vieren.’ De kerkenraad in Tilburg spreekt van een ‘moeilijke beslissing, waarin we niet over één nacht ijs zijn gegaan’. ‘Contact met de classispredikant, de landelijke kerk, ons omliggende gemeenten, en met name onder elkaar, heeft ons tot de overtuiging gebracht dat het niet alleen verstandig is mensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, maar ook zelf verantwoordelijkheid te nemen’, staat in de verklaring. ‘De vraag waarom we niet zouden vieren, veranderde vanwege de snel opvolgende berichten, langzaam maar zeker in de vraag: waarom zouden we wèl vieren, met alle risico’s van dien?’ De zondagse diensten worden door tachtig tot honderd mensen bezocht.

In plaats van de samenkomst vindt er een online-viering plaats, waarvoor de website coronaviering.nl is gelanceerd. Daarin gaat Grevink voor. Ook zal een pianist meewerken. De samenkomst wordt live uitgezonden zodat het mogelijk is vragen te stellen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'

Afbeelding

Nadia Zerouali: 'In de islam is het al gauw goed tussen God en mens. Het gaat om de zuivere intentie'

Wat is het houvast van Nadia Zerouali, televisiekok bij BinnnensteBuiten? ‘Ik geloof in de goede Allah, niet de straffende, want veel erger dan het nu hier op aarde al is, kan het niet worden.’

Afbeelding

Waar het goedkomt, is dat een kwestie van genade: gratis, niet goedkoop. Wie wil die weg gaan?

Met één zin veegt Jezus het fundament onder Nicodemus’ levensvisie vandaan, legt predikant en columnist Adrian Verbree uit. ‘Jij kunt jezelf niet redden, de verandering moet anothen, van boven komen.’

Afbeelding

Wanhoop je over het klimaat? Zing ook dan een loflied

In de klimaatdemonstraties klinkt een noodkreet, een noodkreet die ook zichtbaar wordt in de Psalmen. Maar in de Psalmen staat die noodkreet in het kader van het loflied. Hoe kun je God prijzen als je de wanhoop nabij bent?

Afbeelding

Dominee Joshi van Veen staat ook achter de bar: 'De meest gestelde vraag, is: Mag ik bij je biechten?'

Joshi van Veen (36) is dominee bij de Rafaelkerk Goes en maakt graag cocktails. ‘Ik probeer aan te sluiten bij de smaak van de mensen. Daar zit de link tussen kerk en kroeg.’