Luister naar

Vanaf nu mag je op een dakpan van de Rotterdamse Paradijskerk schrijven

Nieuws
De oud-katholieke Paradijskerk in Rotterdam laat iedereen die wil een gebed of wens schrijven op de dakpannen van de kerk. Met dit initiatief hoopt de kerk een groot deel van de onderhoudskosten te dekken.
Ilona de Lange
vrijdag 28 februari 2020 om 06:00
De Paradijskerk in Rotterdam
De Paradijskerk in Rotterdam beeld flickr / gvr

Rotterdam

Het dak van het rijksmonument is verouderd en beschadigd. Daarom zijn de dakpannen nu te adopteren voor vijf euro. Voor 25 euro kan iemand een gebed, wens of de namen van geliefden op de onderkant van een dakpan schrijven. ‘Dit is verdiepender dan enkel mensen vragen een gift te geven,’ zegt pastoor Hans de Rie. ‘Wij zitten na de verbouwing in de kerk met een mantel van gebeden om ons heen. En dit versterkt ook de band van mensen met dit gebedshuis.’ Op Koningsdag liggen de dakpannen in de Paradijskerk klaar om beschreven te worden. Wie op die dag niet in de gelegenheid is, kan via de website van de gemeente een dakpan adopteren en een bericht schrijven.

houten kruis 

Helemaal nieuw voor de oud-katholieke gemeente in Rotterdam is dit initiatief niet. De tachtig actieve gemeenteleden zitten nu ook elke zondag onder een gebed. Jaren geleden werd het kruis op de kerk onderhouden. Pastoor de Rie kreeg toen een bijzondere vraag van de timmerman. Of hij geen gebed op het houten kruis wilden schrijven voordat deze weer met lood werd omgeven. ‘Dat heb ik toen gedaan, met een stift. Het is een gebed voor vrede geworden en voor de bewoners van deze stad.’ De pastoor verwacht dat de ‘eenvoudige actie’ gehoor gaat krijgen. Sinds 2010 is de kerk elke zaterdag open en dat is uitgegroeid tot de hele week. ‘Dat vraagt veel inzet van gemeenteleden en vrijwilligers, maar het aantal bezoekers groeit’, vertelt De Rie. ‘Opvallend veel dertigers zoeken rust, stilte of een gesprek in deze kerk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'