Zwolle niet per direct uit de CGK-classis

Urk
Dat is de open uitkomst van de classisvergadering die vrijdagavond op Urk plaatshad. Tijdens deze vergadering werd duidelijk dat de classis, die in meerderheid grote moeite heeft met het ruimere beleid van de kerk in Zwolle ten aanzien van homoseksuele leden met een relatie, niet eenvoudigweg de afgevaardigden uit Zwolle in de toekomst kan weigeren. Die optie lag eerder wel op tafel. Dat zou moeten gaan door het weigeren van de zogeheten geloofs- of lastbrieven, die een kerkenraad mee geeft aan zijn afgevaardigden naar een vergadering in de regio. Weigert een vergadering die brieven, dan zou een kerk feitelijk buitengesloten worden.
Volgens de landelijke deskundigen op het gebied van kerkrecht en kerkorde is dit geen begaanbare weg. Als een classis een gemeente wil aanspreken, moet dat in de weg van de kerkelijke vermaning en tucht. Dat betekent dat een gemeente wordt aangesproken op z'n dwaalweg, met de oproep zich daarvan te bekeren. Daartoe werd vrijdagavond aan het slot van de vergadering al een voorstel aangekondigd. Daarover wordt in februari verder gesproken. In zo'n voorstel wordt de kerkenraad van Zwolle opgeroepen zich te bekeren en zich te voegen naar de landelijke synodeuitspraken over homoseksuele relaties, en van die bekering rekenschap te geven aan de kerken in de regio.
De christelijk-gereformeerde synode bepaalde in 2013 dat homorelaties zondig zijn en daarom in aanmerking komen voor vermaan en afhouding van het avondmaal. Er werden vrijdagavond overigens ook voorstellen van andere kerken aangekondigd om het dossier te sluiten en de zaak te laten rusten, omdat het geen leerstuk en daarmee geen fundamentele zaak betreft. Als Zwolle vermaand wordt, zal de kerkenraad daartegen in beroep gaan bij de particuliere synode, gevormd door kerken in Noord-Nederland. Een eerdere kerkelijke procedure over het homobeleid van de kerk in Zwolle leidde tot landelijke bezinning én tot het afhoudende besluit, in 2013. <