Luister naar

Hersteld-hervormden nemen rapport aan over homoseksualiteit

Nieuws
Wie een seksuele relatie aangaat met iemand van het gelijke geslacht, handelt in strijd met Gods wil. De kerk moet iemand die dit doet ‘vermanen’.
dinsdag 26 november 2019 om 03:00

Veenendaal

Dat is een van de hoofdlijnen in het rapport ‘Een bijbelse bezinning op homoseksualiteit’. De synode van de Hersteld Hervormde Kerk aanvaardde dit rapport vrijdag.

Homo’s die ‘worstelen’ met hun geaardheid en ‘in het spoor van Gods Woord willen gaan’ (dat wil zeggen: afzien van een seksuele relatie met iemand van het gelijke geslacht), hebben dezelfde positie als andere leden van de gemeente. De synode van de HHK benadrukt dat geaardheid op zichzelf geen reden is voor ongelijkwaardige behandeling.

Het rapport wil niet alleen optekenen wat de Bijbel zou zeggen over homoseksualiteit, maar ook handreikingen geven voor het pastoraat. De omgang met homo’s moet geschieden ‘in de gezindheid van Christus’, stelt het rapport.

Al sinds het ontstaan van de HHK in 2004 is homoseksualiteit belangrijk voor haar identiteit. De kerk splitste zich af van de Protestantse Kerk in Nederland, vooral omdat die kerk ruimte wilde laten om homoseksuele relaties in te zegenen.

Begin dit jaar bleek de HHK hofleverancier van de Nashvilleverklaring: meer dan de helft van haar predikanten steunde dit document. Piet de Vries, dominee in deze kerk en docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie, was een van de initiatiefnemers voor het uitbrengen van een Nederlandse versie van de verklaring.

Israël

De synode was bijeen op het kerkelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk in Veenendaal. De aanwezigen bespraken financiële stukken.

Daarnaast kwam een visiestuk over Israël ter sprake. Hierin staan vijftien stellingen die bij een verschil van mening moeten helpen om inzicht te krijgen in het officiële standpunt van de kerk. De kern van die visie is dat er ook voor Joden geen redding is buiten Christus om. Tegelijkertijd heeft volgens de HHK God het verbond met zijn volk niet verbroken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’