Luister naar

Hersteld-hervormden nemen rapport aan over homoseksualiteit

Nieuws
Wie een seksuele relatie aangaat met iemand van het gelijke geslacht, handelt in strijd met Gods wil. De kerk moet iemand die dit doet ‘vermanen’.
dinsdag 26 november 2019 om 03:00

Veenendaal

Dat is een van de hoofdlijnen in het rapport ‘Een bijbelse bezinning op homoseksualiteit’. De synode van de Hersteld Hervormde Kerk aanvaardde dit rapport vrijdag.

Homo’s die ‘worstelen’ met hun geaardheid en ‘in het spoor van Gods Woord willen gaan’ (dat wil zeggen: afzien van een seksuele relatie met iemand van het gelijke geslacht), hebben dezelfde positie als andere leden van de gemeente. De synode van de HHK benadrukt dat geaardheid op zichzelf geen reden is voor ongelijkwaardige behandeling.

Het rapport wil niet alleen optekenen wat de Bijbel zou zeggen over homoseksualiteit, maar ook handreikingen geven voor het pastoraat. De omgang met homo’s moet geschieden ‘in de gezindheid van Christus’, stelt het rapport.

Al sinds het ontstaan van de HHK in 2004 is homoseksualiteit belangrijk voor haar identiteit. De kerk splitste zich af van de Protestantse Kerk in Nederland, vooral omdat die kerk ruimte wilde laten om homoseksuele relaties in te zegenen.

Begin dit jaar bleek de HHK hofleverancier van de Nashvilleverklaring: meer dan de helft van haar predikanten steunde dit document. Piet de Vries, dominee in deze kerk en docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie, was een van de initiatiefnemers voor het uitbrengen van een Nederlandse versie van de verklaring.

Israël

De synode was bijeen op het kerkelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk in Veenendaal. De aanwezigen bespraken financiële stukken.

Daarnaast kwam een visiestuk over Israël ter sprake. Hierin staan vijftien stellingen die bij een verschil van mening moeten helpen om inzicht te krijgen in het officiële standpunt van de kerk. De kern van die visie is dat er ook voor Joden geen redding is buiten Christus om. Tegelijkertijd heeft volgens de HHK God het verbond met zijn volk niet verbroken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.