Luister naar

Nieuwe Bijbelvertaling online zonder inloggen

Nieuws
HAARLEM - Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt vanaf half november de Nieuwe Bijbelvertaling online beschikbaar zonder in te loggen.
Ardjan Logmans
vrijdag 31 oktober 2014 om 20:20

De vertaling is dan te lezen op de site van de bijbelorganisatie in Haarlem, bijbelgenootschap.nl. Wie meer over de Bijbel wil weten, kan na inloggen en eventueel een lidmaatschap terecht op debijbel.nl. Alie Toonstra van het Bijbelgenootschap zegt de versie zonder aanmeldingsdrempel apart te willen houden van het uitgebreide pakket via debijbel.nl.

Eigenlijk moest de online versie van de NBV zonder inlogdrempel al draaien voordat de stekker uit de veelgebruikte Bijbelwebsite biblija.net werd getrokken. Weblinks van biblija.net op sites zouden dan automatisch verwijzen naar de juiste bijbelverzen op bijbelgenootschap.nl. Dat mislukte, waardoor allerlei links naar teksten niet meer werken.

Om die dode links te repareren, lanceerde de christelijke opiniesite Staat Geschreven vrijdag een programma dat de links weer actief maakt. Het systeem dat via bloggersbijbel.nl is te downloaden, laat Bijbelverwijzingen op blogs verwijzen naar de tekst van de gratis beschikbare Statenvertaling.

De inlogvrije Nieuwe Bijbelvertaling op internet maakt de bloggersbijbel niet overbodig, meent Jaap Marinus van Staat Geschreven. Het zou het Bijbelgenootschap sieren als die de links naar biblija.net goed omleidt. Hoe dan ook: wij gaan de bloggersbijbel niet schrappen, maar juist uitbreiden.

pr-drama

De afgelopen weken was er veel kritiek op het Nederlands Bijbelgenootschap. Naast de lancering van debijbel.nl en het stopzetten van biblija.net, werd ook de NBV teruggetrokken uit de populaire Bijbel-app YouVersion.

Blogger en voorganger Wouter van der Toorn, die in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad geen goed woord overhad voor de nieuwe koers, is van mening dat het NBG het pr-drama had kunnen voorkomen door de sluiting van biblija.net uit te stellen.

Van der Toorn en Jan Willem Bosman en directeur Mark de Boer van de missionaire organisatie Agapè spraken donderdag directeur Rieuwerd Buitenwerf en Alie Toonstra van het Bijbelgenootschap. Het NBG vroeg het gesprek aan vanwege de ophef op sociale media en in de pers. Het overleg heeft geen koerswijzigingen in Haarlem opgeleverd.

Van der Toorn hoopt dat de Bijbelorganisatie meer rekening houdt met organisaties als Agapè, die de Bijbel zonder barrières of kosten bij niet-christelijke Nederlanders wil brengen. Hij sluit niet uit dat er een nieuwe organisatie moet komen om de Bijbel te verspreiden als vervolggesprekken niets opleveren.

Agapè-directeur De Boer vond het overleg verhelderend.

Het NBG heeft aangegeven dat het achter slot en grendel zetten van de Bijbel niet de bedoeling is. Dat is goed nieuws. We willen het gesprek een vervolg geven, want we constateerden dat we elkaar nodig hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.