Nieuwe Bijbelvertaling online zonder inloggen
De vertaling is dan te lezen op de site van de bijbelorganisatie in Haarlem, bijbelgenootschap.nl. Wie meer over de Bijbel wil weten, kan na inloggen en eventueel een lidmaatschap terecht op debijbel.nl. Alie Toonstra van het Bijbelgenootschap zegt de versie zonder aanmeldingsdrempel apart te willen houden van het uitgebreide pakket via debijbel.nl.
Eigenlijk moest de online versie van de NBV zonder inlogdrempel al draaien voordat de stekker uit de veelgebruikte Bijbelwebsite biblija.net werd getrokken. Weblinks van biblija.net op sites zouden dan automatisch verwijzen naar de juiste bijbelverzen op bijbelgenootschap.nl. Dat mislukte, waardoor allerlei links naar teksten niet meer werken.
Om die dode links te repareren, lanceerde de christelijke opiniesite Staat Geschreven vrijdag een programma dat de links weer actief maakt. Het systeem dat via bloggersbijbel.nl is te downloaden, laat Bijbelverwijzingen op blogs verwijzen naar de tekst van de gratis beschikbare Statenvertaling.
De inlogvrije Nieuwe Bijbelvertaling op internet maakt de bloggersbijbel niet overbodig, meent Jaap Marinus van Staat Geschreven. Het zou het Bijbelgenootschap sieren als die de links naar biblija.net goed omleidt. Hoe dan ook: wij gaan de bloggersbijbel niet schrappen, maar juist uitbreiden.
pr-drama
De afgelopen weken was er veel kritiek op het Nederlands Bijbelgenootschap. Naast de lancering van debijbel.nl en het stopzetten van biblija.net, werd ook de NBV teruggetrokken uit de populaire Bijbel-app YouVersion.
Blogger en voorganger Wouter van der Toorn, die in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad geen goed woord overhad voor de nieuwe koers, is van mening dat het NBG het pr-drama had kunnen voorkomen door de sluiting van biblija.net uit te stellen.
Van der Toorn en Jan Willem Bosman en directeur Mark de Boer van de missionaire organisatie Agapè spraken donderdag directeur Rieuwerd Buitenwerf en Alie Toonstra van het Bijbelgenootschap. Het NBG vroeg het gesprek aan vanwege de ophef op sociale media en in de pers. Het overleg heeft geen koerswijzigingen in Haarlem opgeleverd.
Van der Toorn hoopt dat de Bijbelorganisatie meer rekening houdt met organisaties als Agapè, die de Bijbel zonder barrières of kosten bij niet-christelijke Nederlanders wil brengen. Hij sluit niet uit dat er een nieuwe organisatie moet komen om de Bijbel te verspreiden als vervolggesprekken niets opleveren.
Agapè-directeur De Boer vond het overleg verhelderend.
Het NBG heeft aangegeven dat het achter slot en grendel zetten van de Bijbel niet de bedoeling is. Dat is goed nieuws. We willen het gesprek een vervolg geven, want we constateerden dat we elkaar nodig hebben.