Luister naar

De brokken achteraf bijeengeraapt

Nieuws
SNEEK - Een jaar geleden, op 9 oktober 2013, maakte de zoon van emeritus predikant Alex van Ligten een eind aan zijn leven. Op zoek naar afleiding stortte deze zich op het vertalen van het Bijbelverhaal over Gideon, naamgenoot van zijn zoon. Hoewel het niet in de planning lag, is zijn boek gepubliceerd:
Harmke Zonnebeld
donderdag 9 oktober 2014 om 06:00
De brokken achteraf bijeengeraapt
De brokken achteraf bijeengeraapt

Ik was jarig die dag. We hadden mensen op bezoek en Gideon zou ook komen. Toen de telefoon ging dacht ik: hij zal wel bellen dat hij wat later is. Maar het was zijn hospita die vertelde dat haar zoon hem had gevonden. We zijn er meteen naartoe gegaan. De nacht erna was een soort horrornacht. Ik rakel het niet graag op.

De zelfgekozen dood van Gideon kwam onverwacht voor zijn hele omgeving. Hij was vrolijk, geestig, een echte gangmaker. Ik heb nooit vertwijfeling of wanhoop bij hem opgemerkt, die gevoelens hield hij binnen. Zoiets blijkt levensgevaarlijk te zijn.

problemen

Gideon had een baan als docent Nederlands. Achteraf bleek dat hij al langer dan een jaar geen les meer gaf. Gideon was nooit afgestudeerd en kon daardoor maar drie jaar op dezelfde school werken. Hij had ons verteld dat hij een nieuwe school had, maar dat was niet zo. We hadden een sterke vertrouwensband en toch heeft hij mij niet genoeg vertrouwd om eerlijk te zijn. Op verjaardagen bijvoorbeeld vertelde hij dat hij het zo naar zijn zin had op zijn werk. Dat vind ik heel moeilijk.

Van Ligten heeft zijn zoon vaak aangemoedigd om wel zijn diploma te halen. Hij was enorm slordig en nonchalant, liet dingen op zn beloop en haalde zijn schouders op als er iets gebeurde. Gaandeweg bemoeide ik me er minder mee, ik dacht dat hij het wel redde.

De dagen na zijn overlijden werd duidelijk dat Gideon financieel flink in de problemen zat. Niemand had daarvan geweten. Het was een zware periode voor Van Ligten. Ik was me nergens van bewust en heb achteraf de brokken bijeengeraapt.

getroost

Om er iets van een ritme in te houden vertaalde hij elke dag een paar verzen Hebreeuws. Hij koos voor het verhaal over Gideon. De hoofdstukken over de Bijbelse Gideon blijken onvoorziene verbindingen te hebben met hoofdstukken uit het leven van mijn Gideon. Overal doorheen dringen de vragen: wat heeft hem bezield? En hoe komt het dat wij niets gemerkt hebben? Hoe kan hij ons zo ontkomen zijn? schrijft hij in zijn boek.

Ik heb geen enkel moment gevraagd: waarom ik? Ik weet niet wat ik had gemoeten zonder mijn geloof. God heeft mij getroost en was echt een steun om het vol te houden, aldus Van Ligten. In het begin had ik het idee dat Gideon nog hier was, soms praatte ik nog tegen hem. Ik heb niet meteen kunnen zeggen dat hij nu veilig in Gods hand is. Misschien wilde ik me er ook geen voorstelling van maken dat hij in de hemel zou zitten en dat wij hier in de rotzooi achterbleven. Nu heb ik wel het idee dat hij veilig en geborgen is, bij God.

verdrietig

Het schrijven van het boek heeft Van Ligten goed gedaan. Het heeft me vrolijk gemaakt om aan hem terug te denken. Tegelijk is het verdrietig dat het terugdenken is en niet vooruitkijken. Ik heb niet van me af geschreven of naar me toe geschreven, ik heb alleen maar de pen vastgehouden. Het boek rolde er gewoon uit. Het is in een vloek en een zucht gebeurd.

Donderdag is het precies een jaar geleden dat Gideon overleed. Van Ligten gaat met zijn vrouw en dochter naar het graf, vijftig meter bij het geboortekamertje van Gideon vandaan. Het is nu niet meer mijn verjaardag, maar de sterfdag van Gideon. Tegelijk willen mijn kleinkinderen hun opa wel feliciteren en gaat het leven onverbiddelijk door. En dat is ook goed.


Gideon de dichter

Op de liturgie van de rouwdienst van Gideon stond het gedicht Ik ben een masker, geschreven door Gideon zelf. Van Ligten schrijft daarover in zijn boek: Als je dat daar zag staan, tien jaar nadat het geschreven was, dan kon je zijn tweede leven er makkelijk uithalen, en zeggen dat het toch wel gek was, onoplettend, dat we het toen niet hadden gezien. Maar op het moment van schrijven leek er niets mis te zijn. En toch: het zat er echt in, het zelfbeeld dat hem mogelijk fataal is geworden. Hoe onecht vond hij zichzelf?


IK BEN EEN MASKER

Ik ben een masker

Een zeef voor al zijn woorden

En schild voor zijn ziel

Soms spreekt de man tegen mij

Hij is eerlijk en oprecht

Maar ik hoor hem niet

Of ik luister niet naar hem

Zo blijft hij onecht

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’