Lokaal: Mozes en Aäronkerk weer kerk
De Mozes en Aäronkerk in Amsterdam wordt weer in gebruik genomen als kerk. De rooms-katholieke bisschop Jozef Punt wijdt de kerk op zondag 28 september in: het startsein om er de mis te vieren.
De monumentale kerk, oorspronkelijk een schuilkerk, aan het Waterlooplein was sinds 1980 niet meer in gebruik als kerk. Tot begin dit jaar was het godshuis een multifunctioneel centrum. Het eraan gekoppelde Mozeshuis werd gebruikt als centrum voor volwasseneducatie en samenlevingsopbouw.
Punt wees het kerkgebouw toe aan de Gemeenschap SaintEgidio, die zich wijdt aan gebed en zorg voor de armen, met name daklozen, kinderen en ouderen.
subsidiestop kerken Utrecht
Monumentale kerken in Utrecht krijgen van de gemeente vanaf volgend jaar geen subsidie meer voor onderhoud. Dat heeft het nieuwe college van VVD, SP, D66 en GroenLinks besloten. De afgelopen jaren maakten 27 van de 37 kerken gebruik van de subsidieregeling. Het gaat om kerken die nog in gebruik zijn, zoals de Nieuwe Kerk en de Dominicuskerk, maar ook om kerken die een andere bestemming kregen.
Zij kregen voor het onderhoud gemiddeld een paar duizend euro per jaar. Met het CDA en een lokale partij diende de Utrechtse fractie van de ChristenUnie een amendement in om in ieder geval volgend jaar de onderhoudssubsidies te behouden. De kerken zijn beeldbepalend voor alle inwoners van de stad Utrecht. Onderhoud is cruciaal voor de oude gebouwen. Het is onacceptabel om daar zo flink op te bezuinigen, aldus ChristenUnie-raadslid Jolande Uringa.
De subsidiestop geldt niet voor de Dom, want deze kerk is rijksmonument. Voor de renovatie van twee luchtbogen in de Dom werd overigens met succes een crowdfundingsactie gehouden. Er werd bij het publiek bijna 55.000 euro opgehaald, staat in de digitale nieuwsbrief van de Protestantse Kerk in Nederland te lezen.
Yerseke krijgt mega-refokerk
De Gerefomeerde Gemeente in de Zeeuwse plaats Yerseke bouwt een nieuwe kerk met tweeduizend zitplaatsen, met de mogelijkheid dat aantal uit te breiden tot 2800. Het dak krijgt door zijn kruisvorm een traditioneel aanzicht, vertelde architect Wouter van Beijnum tegen de PZC. De toren wordt 35 meter hoog, met een koperen spits van vijf meter. De nieuwe kerk is flink, maar niet de grootste.
Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Opheusden telt 2850 zitplaatsen. Kerkgebouw De Hoeksteen in Barneveld van hetzelfde kerkverband staat op plaats twee met 2550 zitplaatsen. In Zeeland staat een kerk met meer zitplaatsen dan straks in Yerseke: het gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Goes. Daar kunnen 2250 mensen een plaatsje krijgen.
drie schildjes terug in kerk Tzum
Drie eeuwenoude koperen schildjes met kwabornament (huidplooivorm) zijn terug in de Johanneskerk in het Friese Tzum. Ze verdwenen veertig jaar geleden bij een restauratie en kwamen bij een particulier terecht. Deze heeft de schildjes opgeknapt en teruggegeven. Ze zijn daarop teruggeplaatst in de kroonluchter.
tips? Mail naar lokaal@nd.nl