Mormonen zijn geen sekte
PASADENA - Amerikaanse evangelicalen veroordelen mormonen zonder precies te weten wat zij geloven, vindt de gereformeerde Amerikaanse theoloog Richard Mouw. Hij roept in een nieuw boek zijn geloofsgenoten op de dialoog aan te gaan. De mormonen zijn geen sekte.
De 72-jarige Amerikaanse theoloog en filosoof Richard Mouw, hoofd van het Fuller Theological Seminary in Pasadena, Californië, liet in 2004 de evangelicals in zijn land behoorlijk schrikken. In een speech zei hij dat ze gezondigd hadden tegen de mormonen. Gezondigd, omdat ze een verkeerd beeld hebben en uitdragen van wat mormonen geloven, en omdat ze hen op basis van dat beeld veroordelen.
Mouw zet zich al jaren in voor de dialoog tussen evangelicals en mormonen. Onlangs verscheen van hem een nieuw boek, Talking with Mormons: an invitation to evangelicals, waarin de oproep tot een gesprek opnieuw klinkt. In een interview over het boek, eerder deze week gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Christianity Today, stelt Mouw dat de mormonen, in tegenstelling tot wat veel Amerikaanse christenen menen, geen sekte zijn.
dopen
Bij een sekte is sprake van geheimhouding, dubbelhartigheid en een rigide dit-is-de-enige-ware-kerkmentaliteit, zegt Mouw, en al die kenmerken zijn volgens hem niet van toepassing op de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de kerk van de mormonen officieel heet. Ze houden van Billy Graham, lezen Christianity Today en bezoeken evangelicale conferenties. Dat kun je van Jehovahs Getuigen of van leden van de Scientologykerk niet zeggen, aldus Mouw.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen telt in de Verenigde Staten ongeveer zes miljoen leden. Het is in Amerika momenteel de snelst groeiende kerk. De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is een van de bekendste leden. Grote verschillen tussen evangelicals en mormonen zijn er zeker, zegt Mouw. Ze ontkennen de Drie-eenheid, ze hebben andere geschriften naast de Bijbel (zoals het Boek van Mormon, in 1830 door Joseph Smith geschreven, MH). Ook wat de doop betreft zijn er aanzienlijke verschillen, aangezien mormonen hun voorouders postuum mogen dopen.
dialoog
Maar er zijn juist in de kern ook overeenkomsten, benadrukt de in Amerika gezaghebbende theoloog. Bij mormonen staat de zonde van de mens en het verlossende werk door Jezus Christus centraal, zegt Mouw. Wat christenen voor joden zijn, zijn mormonen voor christenen. Bepaalde zaken hebben we gemeenschappelijk, maar er is ook veel discontinuïteit.
In dialoog gaan betekent niet dat je verkeerde ideeën legitimeert of overneemt. Wel dat je hun geloof serieus neemt en probeert te begrijpen. De theoloog geeft zijn mede-gelovigen twee stelregels voor een goede dialoog. Eén: Vertel mensen niet wat zij zelf geloven. Vraag het hen en luister vervolgens goed. Twee: zet niet de sterkste punten van je eigen geloof tegenover de zwakste punten van de ander. Wees eerlijk.