Luister naar

Weerzien tijdens 64ste BCGV

Nieuws
VEENENDAAL - De vrouwenbondsdag van de Bond van Christelijke Gereformeerde Vrouwenverenigingen trekt jaarlijks honderden bezoeksters. Ik ben geen gemiddelde gelovige, maar vind het belangrijk dat het Woord wordt verkondigd.
Folkert van der Meer
vrijdag 27 april 2012 om 09:15
Weerzien tijdens 64ste BCGV
Weerzien tijdens 64ste BCGV

De 64e editie van de jaarlijkse bondsdag van de Christelijke Gereformeerde Vrouwenverenigingen (BCGV) in Veenendaal trekt als vanouds vele honderden bezoeksters. De 450 aanwezigen luisteren er naar lezingen van ds. Albert Hakvoort en ds. John Schoonderwoerd. Zij vormen een zeer kleine minderheid van mannen in een door vrouwen gedomineerde dag. Een dag als vandaag is vooral een weerzien met gelijkgestemden uit het hele land, vertelt mevrouw Van Maanen uit Utrecht, zelf een regelmatig bezoekster van de vrouwendag.

Er wordt dan ook volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om met elkaar bij te praten. Thema van de dag is het leven in de eindtijd. De beide sprekers grasduinen door de Bijbel om toe te lichten wat de Bijbelse visie op de eindtijdverwachting is. Abraham komt daaruit naar voren als voorbeeld. Hij heeft geen toekomst in zijn eigen land, vertelt ds. Hakvoort, zijn vrouw is onvruchtbaar. God maakt hem tot iemand die volledig op zijn beloften is aangewezen.

glimlach

Zoals wij dat zijn in de eindtijd die nu al begonnen is.Dat de keuze op dit onderwerp viel, komt volgens het bestuur doordat het leeft onder de leden van kerken en Bijbelstudieverenigingen. Mensen vragen zich af hoe om te gaan met de verwachting van de wederkomst. Ds. Schoonderwoerd sluit zich aan bij zijn voorganger. Gelovigen leven vanuit de beloften van God, zo kunnen we wandelen door het geloof, zonder dat we al zien wat er komen gaat. De aanwezigen komen uit het hele land, daarnaast zijn er vertegenwoordigers aanwezig van andere kerkelijke verenigingen en zendingsgemeenten in het buitenland.

Mevrouw Van Maanen is zelf voor de twaalfde maal aanwezig op de bondsdag en daarmee een ervaren bezoekster. Tijdens de lunch, tussen twee happen soep door, stelt ze geen gemiddelde christen te zijn. Ik ben al mijn hele leven christelijk-gereformeerd, maar ik kom in allerlei kerkgemeenschappen. Het maakt niet uit waar ik zit, als het Woord van God maar wordt verkondigd. Van Maanen is niet bang verzeild te raken in een kerkdienst waarin onwaarheden worden verkondigd, wat een keer kan gebeuren. Ik zeg altijd maar; onderzoekt alles en behoud het goede. Om daar met een glimlach aan toe te voegen: Geen enkele kerk is perfect, ikzelf ook niet.

kinderen

Ze heeft drie kinderen, van wie er inmiddels twee geen kerklid meer zijn. Hoe kijkt ze daar tegenaan in het licht van de eindtijd, waarover de lezingen gingen? Ik heb het er niet echt moeilijk mee, al weet ik dat veel ouders het daar wel moeilijk mee zullen hebben. Maar ik heb mijn kinderen al bij hun geboorte aan de Here teruggegeven. Ik heb alleen maar tijdelijk de verantwoordelijkheid voor hen gekregen, uiteindelijk is God zelf voor hen verantwoordelijk. Zo kijk ik ertegen aan, ik moet het loslaten.

Niemand van de aanwezigen blijkt er moeite mee te hebben dat mannen de lezing verzorgen voor een gezelschap van vrouwen, ook mevrouw van Maanen niet. In de Bijbel hebben mannen ook de leiding. Maar als zij die leiding niet nemen, dan is het ook Bijbels dat vrouwen daarvoor in de plaats komen. Kijk maar naar Deborah en Barak. Volgend jaar hoopt de BCGV een jubileumeditie van de bondsdag te vieren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.

Afbeelding

Homoseksuele dominee Alexander Noordijk ‘heel erg verdrietig’ na afzegging InSalvation. ‘Ik dacht: niet opnieuw, niet weer’

‘Als een deur die voor mijn neus werd dichtgeslagen.’ Zo voelde de weigering van gospelband InSalvation voor predikant Alexander Noordijk. ‘We hebben gebeden en gehuild. Toen zijn we ‘Vul dit huis met Uw glorie’ gaan zingen.’