Opwekking neemt Willow Creek Nederland op sleeptouw
PUTTEN/ZEIST - Stichting Opwekking neemt de organisatorische en financiële verantwoordelijkheid voor Willow Creek Nederland op zich.
Bestuurders van beide organisaties hebben maandagmiddag hun handtekeningen gezet onder een overeenkomst. Het gaat volgens directeur Joop Gankema van Opwekking niet om een overname, maar om 'het op sleeptouw nemen van'.
Gemeenteopbouworganisatie Willow Creek Nederland staat sinds haar start eind jaren negentig voor de 'zoekersgerichte' aanpak van de Amerikaanse megakerk Willow Creek bij Chicago. Oprichter en voorganger Bill Hybels bepleitte een strategie waarin kerken geïnteresseerde buitenkerkelijken centraal gingen stellen.
De Nederlandse tak organiseert groot opgezette leiderschapconferenties - de zogeheten Global Leadership Summit - en ondersteunt veelal grote traditionele en evangelische kerken in gemeenteopbouw en het bereiken van niet-kerkelijken.
Afgelopen jaren stonden de financiën bij Willow Creek Nederland in de woorden van Gankema 'behoorlijk onder druk'. Hoewel daarin inmiddels verbetering is opgetreden, gaat Opwekking haar best doen Willow Creek Nederland 'verder gezond te maken'.
Dat Opwekking voortaan de organisatorische verantwoordelijkheid draagt, betekent concreet dat het kantoor naar Putten verhuist en dat de Global Leadership Summits door Opwekking worden georganiseerd.
Juist daar ligt de kracht van zijn organisatie, zegt Gankema. Opwekking heeft afgelopen jaren veel grote evenementen begeleid. Naast de eigen jaarlijkse pinksterconferentie doet Opwekking ook de organisatie en logistiek voor New Wine, de Open Doorsdag en de zendingsdag van de GZB. 'Met onze ervaring willen we het lichaam van Christus in de volle breedte dienen. We zijn daarin uitgegroeid tot een bruggenbouwer tussen traditionele kerken en evangelische gemeenten.'
Gankema, die aantreedt als nieuwe voorzitter van het Willow Creekbestuur, zegt de 'zoekersgerichte' aanpak van de Amerikaanse megakerk heel goed te vinden, inclusief de nuanceringen die de kerk afgelopen jaren zelf op deze aanpak aanbracht. Zo kan niet de hele eredienst in het teken van 'zoekers' staan, omdat dat ten koste van de diepgang gaat.