Keiharde kritiek op aartsbisschop
Groningen - Opnieuw klinkt keiharde kritiek op aartsbisschop Eijk van Utrecht. Deze keer van de econoom van het bisdom Groningen-Leeuwarden, Bas van der Ven. In een brief aan Eijk hekelt hij de manier waarop met zijn collega-econoom Matthijs Boeser van Utrecht is omgegaan.
Daarvoor gebruikt Van der Ven, lid van de staf van het bisdom Groningen-Leeuwarden, ongebruikelijk stevige taal. Het beëindigen van het dienstverband van Boeser noemt hij 'niet christelijk'. 'Sterker nog, het is ronduit schandelijk dat onder verantwoordelijkheid van u een persoon die zich zo voor u heeft ingezet en een ernstige ziekte krijgt waar hij bijna aan bezwijkt nog tijdens zijn herstel door u de wacht wordt aangezegd. In plaats van begeleiding heeft u zijn herstel belemmerd', schrijft hij in de brief, die in het bezit is van het Nederlands Dagblad. Van der Ven refereert ook aan de ziekte waardoor Eijk tien jaar geleden ruim een jaar niet kon werken. 'U kunt zich gelukkig prijzen dat u destijds door anderen zo niet bent behandeld.'
In augustus liet het aartsbisdom weten dat Boeser, die op dat moment lange tijd ziek thuis had gezeten, per 1 oktober zou vertrekken. Zijn taken zouden bijna zijn voltooid en dat vormde 'een natuurlijk moment' waarop de econoom zich kon gaan 'oriënteren op andere mogelijkheden'.
Van der Ven uitte eerder kritiek op Eijk tijdens een vergadering van het bestuur van Philosophicum Dijnselburg op 1 september. Volgens de notulen, die in handen zijn van het Nederlands Dagblad, zei Van der Ven 'het echte verhaal' van Boesers ontslag te kennen en het 'niet christelijk' te vinden dat iemand tijdens een zware levensbedreigende ziekte te horen krijgt dat zijn 'dienstverband wordt beëindigd'.
Naar aanleiding van de kritiek heeft Eijk besloten Van der Ven te ontslaan als bestuurslid van Philosophicum Dijnselburg, dat het landgoed beheert waar de gebouwen van het vroegere priesterseminarie van het aartsbisdom staan.
Affaire
De brief van Van der Ven is de zoveelste affaire in een reeks, van onder andere de sluiting van de priesteropleiding Ariënskonvikt en vorige week het opheffen van een geschillenbureau. De besluiten worden volgens diverse bronnen eenzijdig genomen door aartsbisschop Eijk en pas op het allerlaatste moment gecommuniceerd aan bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden. Er zijn veel banden tussen de twee bisdommen doordat tot 1956 Groningen bij Utrecht hoorde.
Van der Ven uit in zijn brief ook kritiek op de Utrechtse secretaris-generaal Hans Zuijdwijk, de rechterhand van Eijk. Hij zegt voor Zuijdwijk geen respect te kunnen opbrengen. 'De wijze waarop hij met mensen omspringt vervullen mij met afschuw. Bovendien zet hij mensen tegen elkaar op. De huidige ontwikkeling is daar wederom een voorbeeld van.'
Van der Ven heeft onder Eijk gediend toen deze nog bisschop van Groningen was. Hij was ceremoniemeester bij het afscheid van Eijk in 2008. 'Bisschop, voor u zijn wij naar het noorden vertrokken en ben ik op een ander aanbod niet ingegaan', schrijft hij in de brief. 'Ik had nimmer verwacht dat u zo deloyaal zou zijn.'
Persoonlijke titel
Een woordvoerder van het bisdom Groningen-Leeuwarden wijst erop dat de brief op persoonlijke titel is geschreven door Van der Ven. Ze wil niet op de inhoud ingaan en ook geen reactie geven op de steeds terugkerende onenigheid met het aartsbisdom. Dat zijn beleidskwesties die wij intern bespreken.
Een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht stelt dat de beweringen van Van der Ven over de gang van zaken rond Boeser uit de lucht zijn gegrepen. Zo is het door hem als flagrant in strijd met de waarheid gekwalificeerde persbericht in goed overleg met de heer Boeser opgesteld en verspreid. Op de andere beschuldigingen en verdachtmakingen wil het aartsbisdom niet reageren.