Luister naar

Jaar cel en dwangarbeid voor Britse evangelisten

Nieuws
KAMPALA - Het evangelistenechtpaar David (60) en Fiona (46) Fulton zijn dinsdag in het westafrikaanse land Gambia veroordeeld tot een jaar cel en dwangarbeid, omdat zij in e-mails aan hun achterban de president ,,een madman'' (een gek) noemden.
correspondent Nico van den Berge
woensdag 31 december 2008 om 11:41
Jaar cel en dwangarbeid voor Britse evangelisten
Jaar cel en dwangarbeid voor Britse evangelisten

Het echtpaar en enkele sympathisanten op de publieke tribune barstten in tranen uit toen zij de uitspraak hoorden. Het is de maximale straf die in Gambia kan worden gegeven voor belediging van de president, dat was de aanklacht tegen de Fultons.

Tijdens de zitting deed zich al een ander hartverscheurend incident voor, toen de rechter gelastte dat het tweejarige geadopteerde dochtertje van het echtpaar van de publieke tribune verwijderd moest worden. Hij stoorde zich aan haar geroep om haar moeder.

Vorige week had het echtpaar een openbare schuldbekentenis afgelegd. Tot dan toe ontkenden David en Fiona iedere beschuldiging. Door het erkennen van schuld en het vragen om vergeving hoopten zij, op aanraden van hun advocaat, dat de straf lager uit zou vallen. Die opzet is niet geslaagd.

Hun advocaat, Antouman Gaye, zei na afloop van de zitting dat de problemen voor het echtpaar begonnen nadat het e-mails verstuurde naar vrienden en kerkelijke contacten in Engeland. ,,Sommige van die e-mails gingen over hun evangelisatiewerk, sommige over de toestand in Gambia en in enkele e-mails noemde het echtpaar president Yahja Jameh 'een gek'. Dat was zeer riskant. Helaas voor hen stuurde een persoon van Gambiaanse afkomst die in Engeland woont en die verbonden is met één van de kerken die het werk van David en Fiona sponsort, de e-mails door naar de Gambiaanse politie.''

Het echtpaar moet zijn straf uitzitten in de Mile II gevangenis, de beruchtste gevangenis van het land. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft in een recent rapport geschreven dat er in die gevangenis wordt gemarteld, dat het voedsel slecht is en dat er veel te veel gevangenen in één cel zitten.

De eerste drie maanden van hun straf mogen David en Fiona geen bezoek ontvangen. Het is nog niet bekend of het echtpaar tegen de uitspraak in beroep gaat. Daarvoor heeft het twintig dagen de tijd.

David en Fiona voelden zich twaalf jaar geleden tijdens hun eerste bezoek aan Gambia geroepen daar bezoekwerk en evangelisatie te doen onder gevangenen. David was majoor in het Engelse leger, totdat hij voor een roofoverval in de Engelse gevangenis terecht kwam. Daar ontmoette hij Fiona die er gevangenen bezocht en hen het evangelie verkondigde. David werd christen en later trouwden hij en Fiona.

In Gambia moest het echtpaar, na enkele jaren onder gevangenen te hebben gewerkt, daarmee stoppen. Wel werd David een baan aangeboden als pastor in het Gambiaanse leger. Inmiddels heeft David twaalf andere legerpastors opgeleid. Hij wilde zich de laatste tijd juist weer gaan toeleggen op zijn oude liefde: bezoekwerk onder gevangenen. Fiona bezocht geregeld doodzieke mensen in ziekenhuizen.

Gambia is een populair vakantieoord. Vooral nu het economisch in de wereld minder goed gaat, zijn de goedkope groepsreizen naar het land populair. Bijna de helft van de toeristen bestaat uit Britten. Gambia is een voormalige Britse kolonie en de voertaal is er nog steeds Engels.

Ruim negentig procent van de Gambianen is moslim. President Jameh greep in 1994 de macht tijdens een coup. Buiten het zicht van de toeristen regeert hij het land met ijzeren hand. Officieel is Gambia een meerpartijendemocratie, maar in de praktijk krijgt de oppositie weinig kans. Jameh beweert dat hij mensen met aids of andere ongeneeslijke ziektes kan genezen.

In Gambia zitten diverse mensen in de gevangenis vanwege belediging van de president en het volk, maar David en Fiona zijn de eerste buitenlanders die voor dat vergrijp zijn veroordeeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.