Luister naar

Kerken leveren zendtijd in

Nieuws
HILVERSUM - Het Commissariaat voor de Media heeft voor de komende vijf jaar de zendtijdverdeling voor de religieuze omroepen vastgesteld. De nieuwe richtlijn pakt gunstig uit voor de kleine geestelijke stromingen, zoals het joodse NIK Media, maar minder positief voor een grote stroming als de protestantse Verzorging Kerkelijke Zendtijd (VKZ).
van onze redactie media
woensdag 14 april 2004 om 07:12

Daarin zijn de IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) vertegenwoordigd. Vanaf september 2005 is voor de religieuze omroepen een 'vaste voet' van 25 procent van de totale zendtijd voor geestelijke stromingen beschikbaar. De andere 75 procent wordt verdeeld op basis van de grootte van de desbetreffende stroming in Nederland.

Het Commissariaat besloot tot een nieuwe indeling, omdat de huidige verdeling van zendtijd - met name door het groeiende aantal moslims in Nederland - geen goede afspiegeling meer werd geacht van de samenleving.

Met de nieuwe richtlijn is de protestantse stroming ,,deels'' niet ontevreden, zegt Leendert de Jong, directeur van ZvK en woordvoerder van VKZ. Eerder wilde het Commissariaat namelijk 50 procent van de zendtijd verdelen over de omroepen. Daarmee zouden kleine omroepen n&243;g meer 'basiszendtijd' krijgen dan in de gisteren bekendgemaakte beleidslijn, en grotere zendgemachtigden als VKZ veel minder.

ZvK en de IKON zijn er daarom tevreden over dat het percentage van 50 nu is gehalveerd naar 25.

Het Commissariaat heeft drie grootteklassen gemaakt waarin ze de stromingen op basis van huidige schattingen een plek gegeven heeft. VKZ behoort tot de grootste klasse, die bestaat uit een achterban van meer dan twee miljoen aanhangers. Het is de bedoeling dat de stromingen in september 2004 aantonen of ze werkelijk in die klasse vallen. Dat moeten ze doen door op te geven wat de ledenaantallen van organisaties, verenigingen of kerken die hun grondslag delen.

Volgens De Jong is dat voor VKZ geen probleem, omdat alleen de VKZ-kerken (zoals de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en evangelische gemeenten) samen al royaal boven de twee miljoen leden hebben.

Naast tevredenheid over de verlaagde voet, blijft er volgens De Jong bij VKZ zorg bestaan, omdat de omroep in zendtijd zal teruggaan doordat er met 75 procent in totaal minder zendtijd te verdelen over blijft voor de omroepen.

,,Hierover zet VKZ het gesprek met het Commissariaat voort'', aldus De Jong. Overigens moet staatssecretaris Van der Laan (Media) nog bepalen hoeveel zendtijd de zeven geestelijke stromingen vanaf september 2005 krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.