Luister naar

'Groeiende markt' voor geloofs-computerspelletjes

Nieuws
PORTLAND - Christelijke videospelletjes vormen nog maar een fractie van het totale aanbod. Maar de bedenkers ervan zien de toekomst helemaal zitten.
van onze redactie media
maandag 26 juli 2004 om 10:15

Er is volgens hen een groeiende markt voor christelijk entertainment, getuige het succes van de speelfilm The Passion of the Christ, de romanserie Left Behind ('De laatste bazuin') en de Veggietales-tekenfilms op video.

Komende vrijdag en zaterdag in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, ontmoeten zo'n honderd ontwikkelaars van christelijke spelletjes elkaar op de derde Christian Game Developers Conference. Hun vraag is vooral hoe ze hun producenten kunnen vinden voor hun geesteskinderen, en hoe ze die vervolgens in de winkel krijgen.

De deelnemers werken aan 'schone en veilige' alternatieven voor de gangbare, vaak gewelddadige computerspellen, zegt organisator Tim Emmerich tegen het persbureau AP. Ze willen niet alleen christelijke jongeren iets nieuws en verantwoords bieden, maar ook leeftijdgenoten die nog nooit een bijbel hebben ingekeken, op een speelse manier met het evangelie in aanraking brengen.

Zo kwam de Canadees Mackenzie Ponech met het spel Eternal War: Shadows of Light. De speler kruipt in de huid van de engel Mike, die een tiener met zelfmoordplannen moet redden. Hij trekt ten strijde tegen demonen met geestelijke wapens als doeltreffende trinity-blasts en de smite, een bal met vloeibare heilige energie.

Geen rondspattende schedels of ingewanden in christelijke spelletjes, maar geestelijke gevechten met wapens uit Efeziërs 6. De vijand verdwijnt, verdampt of - zoals in het geval van Romeinse soldaten in het spel Catechumen - valt biddend op de knieën onder de klanken van Händels Hallelujah-koor.

Probleem is dat winkels niet staan te trappelen om christelijke spelletjes te verkopen: de verkoopcijfers zijn te onzeker. Ook geld om spelletjes te ontwikkelen is een probleem, weet bijvoorbeeld Ralph Bagley, directeur van N'Lightning Games in Medford.

Misschien kan een computerspel naar de eindtijdboeken van Left Behind voor een doorbraak zorgen. Eternal Mission komt volgens plan eind volgend jaar op de markt. Als speler kun je dan je eigen strategie plannen om het in de grote verdrukking tegen de antichrist op te nemen.

Arron Daniels, een 29-jarige voormalige jeugdpastor, nu werkzaam bij een christelijk radiostation in Texas, is optimistisch. Hij maakt een vergelijking met christelijke muziek. ,,Twintig jaar geleden had je alleen nog maar Amazing Grace in verschillende arrangementen. Nu tellen we mee met de grote jongens.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.