Luister naar

Bijbelstudie als weekopening

Nieuws
Het Nederlands Dagblad proeft wekelijks de sfeer tijdens de weekopening van een christelijke organisatie. Waar zijn we deze week te gast? Bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond, een organisatie die gelieerd is aan de Gereformeerde Bond en werkt binnen de Protestantse Kerk.
redacteurDaniël Gillissen
dinsdag 24 januari 2006 om 11:58

Het hoofdkantoor is gevestigd in het statige pand Silvosa in Bilthoven. In Putten en Schoonhoven bevinden zich nog twee regionale kantoren. De HGJB maakt onder meer materiaal voor kinder-, tiener- en jongerenclubs, geeft een catechesemethode uit, ondersteunt en begeleidt jeugdleiders en kerkenraden en verzorgt vakanties.

Waar vindt de weekopening plaats?

Na een hard fluitsignaal spoeden om klokslag 12 uur twaalf HGJB-medewerkers in het hoofdkantoor zich naar een doorsnee vergaderzaaltje met systeemplafond, gifgroene stoelen, witte wanden en zwarte vloerbedekking. Aan de muur hangen drie foto's van jongeren met daartussen de vraag: Zul je veel van ze houden?

Adjunct-directeur Gert Kardol draagt een stapel bijbels en HGJB-liedbundels naar binnen. De bijbels verdwijnen echter weer gauw van tafel als blijkt dat een bijbelgedeelte op papier is gezet.

Wie is er aan het woord?

Iedereen mag zijn zegje doen tijdens deze weekopening die veel weg heeft van een bijbelstudie. De leiding is deze keer in handen van medewerker Herman van Wijngaarden. ,,Zoals bekend heb ik sinds kort een televisie. Ze zeggen wel dat televisie een blik op de wereld geeft. Maar het is ook een blik op stuk. Er is een heleboel stuk in deze wereld.'' Hij vertelt dat hij in het Journaal een vrouw haar nood hoorde klagen. ,,Misschien ben ik niet zoveel gewend, maar dat greep mij wel aan. Waarom kunnen wij daar niets aan doen?'' Met deze vraag haakt hij aan bij het project Blik op stuk van de HGJB dat dit voorjaar gaat lopen. Het doel is jongeren bewogenheid voor mensen om zich heen bij te brengen en geld op te halen voor bewoners van een Filipijnse sloppenwijk.

Van Wijngaarden leest in de Nieuwe Bijbelvertaling Marcus 8:1-9 voor, waar staat beschreven dat Jezus een grote menigte te eten geeft. Getweeën bespreken de HGJB'ers het bijbelgedeelte. Na het delen van de bevindingen leest Van Wijngaarden voor uit een bijbelstudie van collega Diane Palm uit HGJB-jongerenblad Cruciaal.

Wijngaarden legt de groep nog een aantal vragen ter bespreking voor: ,,In welke situaties heb je de neiging om te denken: 'Wat kan ik nu betekenen?' En wat doe je daar dan mee? Herken je het ook voor je werk bij de HGJB?''

Wordt er gebeden?

Na drie kwartier rondt Van Wijngaarden af met een kort dankgebed. ,,Wij willen voor u neerleggen waarover wij het hebben gehad. Er is grote nood. Wij voelen ons er machteloos bij. Wilt u de kerk inspireren om niet machteloos toe te kijken, maar zich beschikbaar te stellen.''

Van Wijngaarden bidt voor een zegen op het project Blik op stuk. ,,Dat de bewogenheid groeit en het financiële gedeelte veel mag opleveren.''

Wordt er gezongen?

Er wordt veel gezongen: vier liederen met meerdere coupletten. De HGJB-liedbundel Op toonhoogte vormt vanzelfsprekend de bron. Stagiair Mirjam Verhage bedient de piano, die naast de deur staat opgesteld. ,,Mirjam vroeg zich af of wij dit lied wel zouden kennen'', zegt Van Wijngaarden nadat hij 'nummer 179' - Woord, voor ons geschreven - heeft opgegeven. Maar de twaalf HGJB'ers blijken gezien hun zang niet geheel onbekend te zijn met het lied. Gedurende de weekopening volgen nog drie nummers waaronder ,,het projectlied'' Make me a miracle.

En verder?

En verder pakken de HGJB-medewerkers na de weekopening hun lunchpakketjes erbij en praten elkaar onder het genot van een glas melk of karnemelk bij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.