Luister naar

Vergeet uw arme ziel niet

Nieuws
Het Nederlands Dagblad proeft wekelijks de sfeer tijdens de weekopening van een christelijke organisatie. Waar zijn we deze week te gast? Bij de Erdee Media Groep, bestaande uit het Reformatorisch Dagblad en familieblad Terdege.
redacteurDaniël Gillissen
dinsdag 14 februari 2006 om 08:39

Op de zuil bij de ingang staat ook nog de naam van KRB reclame. Dit onderdeel is vorig jaar echter verkocht en verhuisd. De Erdee Media Groep met zo'n 230 medewerkers is gehuisvest in een groots kantoorpand in Apeldoorn. Een enkele jaren geleden gebouwde vleugel van het gebouw staat grotendeels leeg.

Waar vindt de weekopening plaats?

In een prachtige zaal die wel iets weg heeft van een theater: golvend plafond, mooie felrode stoeltjes. Op het podium staan tafels en stoelen in forumopstelling met daartussenin een spreekgestoelte. Bij de deur liggen keurig tientallen kleine psalmboekjes opgestapeld die de medewerkers bij binnenkomst van het kastje grissen.

Wie is er aan het woord?

Elke week nodigt het bedrijf een predikant uit de achterban uit. Deze keer staat dominee G. Beens, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Kootwijkerbroek, op het rooster. Het is zijn eerste keer, vertelt Beens bij de brede ontvangstbalie van het mediabedrijf. Iets speciaals heeft hij niet voorbereid voor de bijeenkomst. Daar is het predikantschap te druk voor. Dus heeft hij uit zijn eigen werk iets opgezocht dat bij deze gelegenheid past.

Zijn verhaal over Richteren 1 - de strijd van Juda tegen de Kanaänieten - vertoont trekken van een preek. De vroegere verspieder Kaleb - ,,een man die ons allemaal bekend is''- belooft zijn dochter aan de man die de stad Kirjath-Sefer zal innemen. Othniël doet dat en hij krijgt dochter Achsa als vrouw.

Als bruidsschat krijgt Achsa ,,een dor land'' van haar vader, maar daar kon ze niet van leven. Volgens de predikant - die vanaf het moment dat hij achter het spreekgestoelte staat met vibrerende stem spreekt - moeten de Erdee-medewerkers vaker beleven dat zij een dor land hebben. ,,Elke dag komen wij doornen en distelen tegen in ons werk. Dit loopt ons tegen en dat loopt ons tegen.''

Achsa gaat naar Kaleb met het verzoek om een ander stuk land. Bij haar vader aangekomen, springt ze van haar ezel af en daarin ligt volgens Beens een beeld. Ook de medewerkers van het Erdee dienen van hun ezel af te komen. ,,Om te knielen en de afhankelijkheid van de Here te laten zien. De zegen van het water hebt u nodig. Elke dag voor werk, gezin en persoonlijk leven. Mocht het zo zijn dat vanmiddag met Achsa de ware begeerte in onze ziel opkomt: Here geeft ons Uw zegen.''

Beens maant de Erdee'ers er niet mee tevreden te zijn dat ze bij een reformatorisch bedrijf werken. ,,Je hebt de Here toch wel nodig? Niet alleen voor het tijdelijke, maar ook voor het eeuwige? U kunt zo bezig zijn in uw werk. Maar vergeet uw arme ziel niet op reis naar de eeuwigheid.''

Wordt er gebeden?

Beens bidt twee keer. Eerst dankt hij God er voor dat Hij ,,ons aan de middag van deze dag met de werknemers van dit bedrijf bij elkaar heeft gebracht''.

Aan het einde van het half uur durende samenzijn bidt hij om een zegen voor ,,deze mensen'' en dat zij zo gewillig hun werk uitoefenen als de engelen in de hemel.

Wordt er gezongen?

Er wordt twee keer gezongen: psalm 143:6 en 42:1 in de berijming van 1773. Een medewerker begeleidt de zang op een orgel voor in de zaal.

En verder?

En verder staat directeur Bart Visser als eerste op, om met luider stem de dominee te bedanken voor zijn meditatie. Daarna wenst hij zijn collega's een goede werkweek toe, waarna de organist inzet. Bij hun vertrek droppen de Erdee'ers links en rechts van de deur hun psalmboekjes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.