Luister naar

Tweeduizend witte ballonnen voor Eritrea

Nieuws
Ruim zestigduizend handtekeningen, tweeduizend witte ballonnen en zon 250 demonstranten. Open Doors protesteerde gisteren bij de Eritrese ambassade in Den Haag tegen het vasthouden van tweeduizend christenen.
redacteurDaniël Gillissen
vrijdag 10 november 2006 om 20:18

DEN HAAG - Vijftien postzakken vol met handtekeningenkaartjes liggen op de stoep pal voor de deur van het ambassadegebouw van Eritrea in Den Haag. Nog één minuut wachten, klinkt een stem door de luidspreker naast de deurpost. Woordvoerder Jenö Sebök en directeur Tjalling Schotanus van Open Doors staan te trappelen om naar binnen te gaan, met in hun kielzog politici en medewerkers van CDA, SGP, ChristenUnie en Partij voor de Vrijheid en een handvol fotografen.

Aan de overzijde van de staat staan ruim 250 demonstranten Opwekkingsliederen te zingen terwijl ze tientallen spandoeken en protestborden omhoog houden. Die zijn voorzien van leuzen in het Eritrees, Nederlands en Engels, zoals: Stop de razzias onder christenen, Laat mijn mensen gaan, Christenen vrij, dan zijn wij blij, Wees niet bang voor mensen, wees bang voor God en Open de kerken.

Opnieuw kraakt de luidspreker. Of er even een politieagent naar binnen wil gaan. ,,Ze hebben geen vertrouwen in politici, mompelt SGPer Van der Staaij. Politieagenten genoeg en een van hen begeeft zich naar binnen om even later met de mededeling naar buiten te komen dat twee Open Doors-medewerkers een petitie mogen aanbieden aan de ambassadeur. Politici en pers dienen buiten te blijven. Weer wordt er gewacht. ,,De ambassadeur is nog even naar de wc, geloof ik, glimlacht de politieman.

Dan gaat de deurzoemer en Sebök en Schotanus stappen naar binnen. Een eigen cameraman loopt achter hen aan, maar een tussendeur gaat resoluut voor hem dicht. Ook de postzakken met ruim zestigduizend kaartjes met handtekeningen moeten buiten blijven. Twee Open Doors-medewerkers openen ondertussen de deuren van een grote groene zeecontainer op de parkeerplaats. Tweeduizend witte ballonnen kiezen het luchtruim. ,,Het is een symbool voor de gewenste vrijlating van de ongeveer tweeduizend christelijke gevangenen, zegt een medewerker die op de container staat.

De deur van de ambassade gaat weer open en Schotanus zet de postzakken in de gang. Van der Staaij vertelt dat hij het niet zo erg vindt dat hij niet naar binnen mag. ,,Ik heb kort geleden al met de Eritrese ambassadeur gesproken. Hij en ook de andere vertegenwoordigers van politieke partijen zijn blij met de demonstratie. Die verhoogt immers de druk op Eritrea.

Open Doors, dat zich inzet voor vervolgde christenen, pleit al jarenlang voor de vrijlating van christelijke gevangenen in Eritrea. In het land zitten zon tweeduizend christenen vast, onder meer in zeecontainers, aldus Open Doors.

Eritreeër Negasi Tsegai Tekhle beaamt de lezing van Open Doors, maar de containers zijn volgens hem zo erg nog niet. ,,Ik heb in een kerker tien meter onder de grond vastgezeten, zegt hij, terwijl hij van een vriend een protestbord aanpakt. Na zijn vrijlating is hij via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland terecht gekomen. ,,Protest is erg belangrijk. De ambassade en de Eritrese regering hebben geen oren, maar dit kan de Nederlandse regering wel stimuleren tot diplomatieke actie.

De ambassadedeur zwaait opnieuw open en Sebök beklimt de zeecontainer. ,,De ambassadeur kan niet bevestigen dat er tweeduizend christenen vast zitten, maar hij weet wel dat Eritrea vrijheid van godsdienst kent en zich daaraan houdt. Hij beschouwt alle Eritreeërs als zijn broeders en zusters. Maar op de vraag waarom ze dan in containers worden vastgehouden, had hij even geen antwoord.

Toch is Open-Doorsmedewerker Sebök tevreden met het korte onderhoud. ,,De ambassadeur heeft ons echt beloofd onze diepe zorg over de behandeling van christenen over te brengen aan de president van Eritrea.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.