Luister naar

Tweeduizend witte ballonnen voor Eritrea

Nieuws
Ruim zestigduizend handtekeningen, tweeduizend witte ballonnen en zon 250 demonstranten. Open Doors protesteerde gisteren bij de Eritrese ambassade in Den Haag tegen het vasthouden van tweeduizend christenen.
redacteurDaniël Gillissen
vrijdag 10 november 2006 om 20:18

DEN HAAG - Vijftien postzakken vol met handtekeningenkaartjes liggen op de stoep pal voor de deur van het ambassadegebouw van Eritrea in Den Haag. Nog één minuut wachten, klinkt een stem door de luidspreker naast de deurpost. Woordvoerder Jenö Sebök en directeur Tjalling Schotanus van Open Doors staan te trappelen om naar binnen te gaan, met in hun kielzog politici en medewerkers van CDA, SGP, ChristenUnie en Partij voor de Vrijheid en een handvol fotografen.

Aan de overzijde van de staat staan ruim 250 demonstranten Opwekkingsliederen te zingen terwijl ze tientallen spandoeken en protestborden omhoog houden. Die zijn voorzien van leuzen in het Eritrees, Nederlands en Engels, zoals: Stop de razzias onder christenen, Laat mijn mensen gaan, Christenen vrij, dan zijn wij blij, Wees niet bang voor mensen, wees bang voor God en Open de kerken.

Opnieuw kraakt de luidspreker. Of er even een politieagent naar binnen wil gaan. ,,Ze hebben geen vertrouwen in politici, mompelt SGPer Van der Staaij. Politieagenten genoeg en een van hen begeeft zich naar binnen om even later met de mededeling naar buiten te komen dat twee Open Doors-medewerkers een petitie mogen aanbieden aan de ambassadeur. Politici en pers dienen buiten te blijven. Weer wordt er gewacht. ,,De ambassadeur is nog even naar de wc, geloof ik, glimlacht de politieman.

Dan gaat de deurzoemer en Sebök en Schotanus stappen naar binnen. Een eigen cameraman loopt achter hen aan, maar een tussendeur gaat resoluut voor hem dicht. Ook de postzakken met ruim zestigduizend kaartjes met handtekeningen moeten buiten blijven. Twee Open Doors-medewerkers openen ondertussen de deuren van een grote groene zeecontainer op de parkeerplaats. Tweeduizend witte ballonnen kiezen het luchtruim. ,,Het is een symbool voor de gewenste vrijlating van de ongeveer tweeduizend christelijke gevangenen, zegt een medewerker die op de container staat.

De deur van de ambassade gaat weer open en Schotanus zet de postzakken in de gang. Van der Staaij vertelt dat hij het niet zo erg vindt dat hij niet naar binnen mag. ,,Ik heb kort geleden al met de Eritrese ambassadeur gesproken. Hij en ook de andere vertegenwoordigers van politieke partijen zijn blij met de demonstratie. Die verhoogt immers de druk op Eritrea.

Open Doors, dat zich inzet voor vervolgde christenen, pleit al jarenlang voor de vrijlating van christelijke gevangenen in Eritrea. In het land zitten zon tweeduizend christenen vast, onder meer in zeecontainers, aldus Open Doors.

Eritreeër Negasi Tsegai Tekhle beaamt de lezing van Open Doors, maar de containers zijn volgens hem zo erg nog niet. ,,Ik heb in een kerker tien meter onder de grond vastgezeten, zegt hij, terwijl hij van een vriend een protestbord aanpakt. Na zijn vrijlating is hij via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Nederland terecht gekomen. ,,Protest is erg belangrijk. De ambassade en de Eritrese regering hebben geen oren, maar dit kan de Nederlandse regering wel stimuleren tot diplomatieke actie.

De ambassadedeur zwaait opnieuw open en Sebök beklimt de zeecontainer. ,,De ambassadeur kan niet bevestigen dat er tweeduizend christenen vast zitten, maar hij weet wel dat Eritrea vrijheid van godsdienst kent en zich daaraan houdt. Hij beschouwt alle Eritreeërs als zijn broeders en zusters. Maar op de vraag waarom ze dan in containers worden vastgehouden, had hij even geen antwoord.

Toch is Open-Doorsmedewerker Sebök tevreden met het korte onderhoud. ,,De ambassadeur heeft ons echt beloofd onze diepe zorg over de behandeling van christenen over te brengen aan de president van Eritrea.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.