Luister naar

Herziening 1,2

Nieuws
Zaterdag verschijnt opnieuw een deel van de Herziene Statenvertaling (HSV). De tweede deeluitgave omvat het hele Nieuwe Testament en vier Bijbelboeken van het Oude Testament: Genesis, Exodus, Deuteronomium en Psalmen. De HSV is een initiatief van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk. Onder de sprekers bij de presentatie is een opvallende naam: die van de christelijk-gereformeerde prof. dr. W.H. Velema.
redacteurDaniël Gillissen
woensdag 6 december 2006 om 09:10

De 77-jarige emeritus hoogleraar ethiek is ,,heel positief over de herziene Statenvertaling. Velema is met de Statenvertaling opgegroeid en heeft er daarom naar eigen zeggen nog altijd een sterke band mee. ,,Ik heb de brief aan de Romeinen en de brief aan de Korinthiërs gelezen in drukproef en gemerkt dat de spiritualiteit van de Statenvertaling gebleven is. Daarmee bedoel ik dat in het woordgebruik de reformatorische belijdenisgeschriften doorklinken. Tegelijk zijn wel oude termen en zinsconstructies verdwenen. Dat verhoogt de leesbaarheid.

Herziening 2

Velemas pleidooi voor de Herziene Statenvertaling komt voort uit zijn moeite met de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Die heeft de emeritus hoogleraar een jaar lang gebruikt. ,,Ik heb geprobeerd erin thuis te raken, maar dat lukt niet. Misschien ben ik niet modern genoeg, maar ik heb er ook echt moeite mee. Sommige delen zijn mooi vertaald, andere iets minder mooi en sommige gedeelten zijn echt onaanvaardbaar. Hij schaart zich met zijn kritiek naar eigen zeggen in het kamp van critici als dr. G. van den Brink en dr. M.J. Paul.

Velema zou het ,,op prijs stellen als binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken de Herziene Statenvertaling zou worden gebruikt. ,,Maar ik weet dat er jonge dominees zijn die positief zijn over de Nieuwe Bijbelvertaling, en anderen die aan de Statenvertaling willen vasthouden.

Velema beseft dat zijn publieke voorkeur voor een bepaalde Bijbelvertaling effect kan hebben op de besluitvorming binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Dat staat hem echter niet in de weg om zich uit te spreken. ,,Ik heb mij nooit iets aangetrokken van het oordeel van welke groep dan ook. Ik wil onafhankelijk zijn en mijn eigen oordeel geven. Ik denk uiteindelijk dat mensen toch hun eigen keuzes maken: voor de Nieuwe Bijbelvertaling, de Statenvertaling of de Herziene Statenvertaling.

Overigens moet de herziene Statenvertaling nog niet worden gebruikt op de christelijk-gereformeerde kansel, meent Velema. ,,Eerst moet de synode haar goedkeuring geven. Dat geldt ook voor het gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling. Die wordt door verschillende Christelijke Gereformeerde Kerken al in de diensten gebruikt, ofschoon de synode nog geen groen licht heeft gegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.