Luister naar

Islam en Westen botsen niet

Nieuws
DEN HAAG - Een meerderheid van de wereldbevolking gelooft niet dat de wereld verzeild is geraakt in een botsing van beschavingen die uiteindelijk zal leiden tot een gewelddadig conflict tussen de islam en het Westen. De spanningen zouden vooral politiek geladen zijn en niet religieus.
van onze redactie kerk
maandag 19 februari 2007 om 23:20

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling in opdracht van de BBC World Service. Uit de enquête die is uitgevoerd in 27 landen blijkt dat gemiddeld 56 procent van de ondervraagden 'positieve banden' ziet tussen beide culturen. Volgens 28 procent zijn gewelddadige conflicten echter onvermijdelijk.

De spanningen tussen moslims en westerlingen zijn volgens 52 procent van de ondervraagden vooral te wijten aan politieke conflicten, en niet aan godsdienstverschillen. Daarnaast meent 58 procent dat intolerante minderheidsgroepen verantwoordelijk zijn voor het aanwakkeren van conflicten.

Gevoel

Doug Miller van onderzoeksbureau Globescan merkt op: ,,De meeste mensen hebben het gevoel dat problemen met politieke macht en belangen te maken hebben, en niet met godsdienst en cultuur.''

Miller wijst erop dat dat ook in een gepolariseerd land als Libanon het geval is, waar 78 procent van de mensen politieke gronden aanvoert voor problemen tussen moslims en andere godsdiensten.

De peiling is gedaan onder duizend mensen in ieder land (in totaal 28.000 mensen), waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China, India, Brazilië, Mexico en Australië. Ook waren vier overwegend islamitische landen - Egypte, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië - in het onderzoek betrokken, net als twee landen met een groot aantal moslims: Libanon en Nigeria.

Vreedzaam

De meerderheid van hen meent dat huidige conflicten met de moslimwereld op vreedzame wijze opgelost kunnen worden. Alleen in het grootste moslimland ter wereld, Indonesië denkt de meerderheid (51 procent), dat gewelddadigheden onvermijdelijk zijn.

De meest positieve reacties werden in westerse landen opgetekend. Zo is 78 procent van de Italianen, 77 procent van de Britten en 73 procent van de Canadezen overtuigd van de mogelijkheid van een goede verstandhouding tussen beide culturen.

In de islamitische landen ligt dat percentage lager: Indonesië 40 procent, Kenia 46 procent, Libanon 68 procent, Nigeria 53 procent, Turkije 49 procent en India 35 procent. Nederland bleef buiten het onderzoek. BBC-peiling in 27 landen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'