Luister naar

Rechtszaak Maleisië om gebruik 'Allah'

Nieuws
KUALA LUMPUR - Een evangelische kerk en een rooms-katholiek weekblad in Maleisië hebben een rechtszaak tegen de regering aangespannen, omdat zij het woord 'Allah' niet mogen gebruiken.
van onze redactie kerk
maandag 31 december 2007 om 08:29

In het Maleis betekent Allah God. De regering heeft echter bepaald dat met Allah de god van de moslims wordt bedoeld en dat het woord daarom alleen door moslims gebruikt mag worden.

De regering heeft met een beroep op de binnenlandse veiligheid de invoer van christelijke boeken met het woord Allah verboden. Het weekblad The Herald dreigt zijn licentie kwijt te raken als het in zijn Maleisische katernen Allah blijft gebruiken.

,,Het besluit moslims het alleenrecht op 'Allah' te geven, dit als een veiligheidskwestie te bestempelen en boeken met 'Allah' te verbieden, is onwettig'', aldus advocaat Lim Heng Seng van de evangelische kerk van Sabah op het eiland Borneo. Behalve de regering hebben de kerk en het weekblad ook de minister van Binnenlandse Veiligheid gedaagd.

Geloofskwesties liggen gevoelig in de officiële moslimstaat Maleisië. Zestig procent van de 27 miljoen inwoners zijn islamitische Maleiers. Etnische Chinezen, christenen zowel als boeddhisten, vormen 25 procent van de bevolking en Indiërs, overwegend hindoes, ongeveer tien procent.

Pastor Jerry Dusing zegt dat de christenen in Sabah op Borneo al generaties het woord Allah bezigen, dat ook in de Maleisische Bijbel staat. Volgens Dusing dateert het gebruik van het woord Allah door christenen zelfs van voor de islam. ,,Allah is de naam van God in zowel de oude als de moderne Arabische Bijbel.'' Christenen in Egypte, Libanon, Irak, Indonesië en andere delen van de wereld gebruiken die naam zonder dat dit in die landen problemen geeft, aldus Dusing.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.