Luister naar

'Cowboy-priesters' aangepakt

Nieuws
LONDEN - De Anglicaanse Kerk in het Verenigd Koninkrijk wil af van 'crematoriacowboys', geestelijken die voor een bedrag van 96 pond per keer (ongeveer 125 euro) uitvaarten in crematoria leiden.
van onze redactie kerk
woensdag 23 januari 2008 om 08:51

Dat meldde de Britse krant The Times gisteren. De anglicaanse synode bespreekt volgende maand het rapport Four funerals and a wedding (Vier begrafenissen en een huwelijk, de titel is een knipoog naar de film Four weddings and a funeral uit 1994), waarin wordt voorgesteld vergoedingen voor uitvaarten direct aan de bisdommen uit te betalen.

De naam van het rapport is ontleend aan de statistiek: in 2005 stonden in de Anglicaanse Kerk tegenover 57.200 huwelijken 207.200 uitvaarten.

De kerk wil voor het eerst ook tarieven vaststellen voor andere diensten waarvoor de belangstelling de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het gaat daarbij onder meer om herdenkingsdiensten en inzegeningen van een huwelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.