Luister naar

Synode verwerpt appel Van der Zwaag

Nieuws
UTRECHT/BARNEVELD - De synode van de Gereformeer-de Gemeenten heeft een appelschrift van dr. K. van der Zwaag verworpen. De auteur heeft daarop zijn lidmaatschap van het kerkverband opgezegd.
van onze redactie kerk
vrijdag 1 februari 2008 om 21:10

Van der Zwaag was in beroep gegaan omdat hij al vier jaar lang onder tucht staat vanwege zijn boek Afwachten of verwachten? Volgens de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Barneveld veroorzaakte zijn boek onrust in het kerkverband.

Van der Zwaag bespreekt in het boek de toe-eigening van het heil, een belangrijk thema in bevindelijk-gereformeerde kring: hoe kan een mens zeker weten dat Gods belofte ook voor hem is en hoe kan hij die zich eigen maken?

Het vuistdikke boek werd gezien als bezwaarschrift tegen de leer van het kerkverband. Zijn kritiek had Van der Zwaag binnen de Gereformeerde Gemeenten, via de zogeheten kerkelijke weg, moeten bespreken en niet in het openbaar, vond de kerkenraad. Die stelde hem daarom onder tucht en twee hogere kerkelijke vergaderingen bevestigden dit oordeel.

Unaniem

De generale synode heeft zich nu unaniem achter dit besluit gesteld, bevestigt Van der Zwaag. Hij is zelf deze week op de synodezitting geweest en mocht er ook het woord voeren. Gezien de beslotenheid van de vergadering wil hij niet veel kwijt over hetgeen is besproken.

Hij wil alleen vertellen dat de synode geen oordeel over de inhoud van het boek heeft willen geven, maar slechts zijn handelwijze kritiseerde, omdat hij een boek schreef dat in de kerkelijke weg had moeten worden ingediend. ,,De afwijzing van het boek is tot nu toe dus zuiver procedureel geweest.''

De kerkelijke weg is met het besluit van de generale synode ten einde. Van der Zwaag is niet bereid zijn boek terug te nemen. Daarom heeft hij met zijn gezin gisteren het lidmaatschap van de Gereformeerde Gemeenten opgezegd. De familie beraadt zich nog op aansluiting bij een ander kerkverband.

Synodevoorzitter ds. J.J. van Eckeveld wil niets kwijt over de zaak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.