Luister naar

Evangelische VPE wil een ‘veilige kerk’

Nieuws
De Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) maken werk van een ‘veilige kerk’. Plaatselijke leidinggevenden moeten weten wat te doen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Gerard ter Horst
zaterdag 27 januari 2018 om 03:00

Driebergen

Daartoe belegt het evangelische kerkverband zaterdag 3 februari een zogeheten implementatiedag, samen met de christelijke Stichting Gedragscode Leidinggevenden (SGL).

Die stichting signaleerde afgelopen najaar in deze krant, naar aanleiding van een misbruikzaak in een charismatische gemeente, dat in de evangelische wereld maatregelen tegen machtsmisbruik en zorg voor slachtoffers matig geregeld zijn.

Volgens de VPE komt seksueel grensoverschrijdend gedrag overal voor, dus ‘helaas ook in de pinkster- en evangelische kerken’. Er is daarom een directe noodzaak dat iedereen met een leidinggevende taak weet wat te doen in situaties van misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Ook is toerusting nodig om dergelijk gedrag en misbruik te voorkomen.

‘Allereerst omdat we verantwoordelijkheid hebben om veiligheid te bieden aan allen die kwetsbaar zijn. Bovendien stelt de overheid in het kader van Good Governance (goed bestuur, red.) steeds meer eisen aan de veiligheid en de inrichting van organisaties, waartoe ook de kerken behoren.’

praktische lessen

De ‘implementatiedag’ biedt algemene voorlichting, handreikingen en praktische lessen. Deze worden onder meer verzorgd door de aan de Vrije Universiteit verbonden onderzoeker Miranda Klaver, SGL-medewerker ­Karin Somhorst en voorlichters van de Stichting Chris. Deze stichting biedt via telefoon, sociale media en internet kinderen en jongeren met problemen een luisterend oor en zo nodig hulp.

Overigens zijn lang niet alle evangelische gemeenten aangesloten bij de VPE of bij de Stichting Gedragscode Leidinggevenden. Ook kennen ze niet standaard een interne vertrouwenspersoon waar slachtoffers van overschrijdend gedrag of misbruik terecht kunnen. Vaak volgt pas actie wanneer een incident heeft plaatsgevonden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.