Luister naar

Achter ophef over pauselijke onderscheiding voor Ploumen gaat hetze schuil

Nieuws
Kan een pro-abortuspoliticus een pauselijke onderscheiding krijgen? Liliane Ploumen liet afgelopen december haar pontificale versierselen trots zien aan een filmende journalist van de nieuwszender BNR. Afgelopen week werd de video massaal gedeeld via sociale media, dankzij de enthousiaste steun van rooms-katholieke tegenstanders van paus Franciscus. Die zien er het zoveelste bewijs in dat deze paus niet deugt.
Hendro Munsterman
maandag 15 januari 2018 om 18:12
Liliane Ploumen (l.) in het gevolg van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in juni 2017 in Vaticaanstad.
Liliane Ploumen (l.) in het gevolg van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in juni 2017 in Vaticaanstad. anp / Robin Utrecht

Rome

De verbazing was op de Twitter­accounts en Facebookpagina’s van Nederlandse katholieken af te lezen: Lilianne Ploumen blijkt in 2017 door paus Franciscus te zijn benoemd tot ‘Commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote’.

Nu steekt Ploumen haar rooms-katholieke afkomst niet onder stoelen of banken. Tussen 2004 en 2007 was ze directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Ook als PvdA-minister heeft zij met het Vaticaan samengewerkt in zaken rond de milieuproblematiek.

Maar Ploumen is tevens de oprichtster van She Decides, een fonds dat ‘veilige abortussen’ moet financieren, nadat president Trump het gebruik van Amerikaanse overheidsgelden voor abortussen heeft uitgesloten. Onder de vorige pausen gold abortus als een ‘ononderhandelbaar thema’. In 2007 zei Benedictus XVI nog dat pro-abortuspolitici niet ter communie mogen en zelfs geëxcommuniceerd zijn.

hek van de dam

Is onder Franciscus inderdaad alles anders? Tegenstanders van paus Franciscus wisten er wel raad mee op de diverse internationale blogs en sociale media. Ook oud-hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, Henk Rijkers, gooide op Twitter maar al te graag olie op het anti-Franciscusvuur.

Twee interpretaties bestaan naast elkaar, en beiden maakten deel uit van een hetze tegen de Argentijnse paus.

Allereerst werd Franciscus afgeschilderd als een morele relativist. Na het in individuele gevallen toelaten van hertrouwde gescheidenen tot de communie is volgens critici in moreel opzicht het hek van de dam. En dat terwijl Franciscus regelmatig abortus uitdrukkelijk afwijst.

Een tweede interpretatie wil aantonen dat de ‘warrige Franciscus’ ongeschikt zou zijn voor zijn ambt. Ook het Katholiek Nieuwsblad (inmiddels zonder Rijkers) blijkt op deze interpretatielijn te zitten.

In een moeilijke formulering in het commentaar van de krant schrijft Jan Peeters dat dit ‘de keerzijde vormt van paus Bergoglio’s onttrekken aan het bureaucratische “systeem” waarvan hij vreesde dat het zijn bewegingsvrijheid zou inperken’.

Vele ‘checks and balances die een wereldorganisatie als de Kerk nu eenmaal vereist om niet voor aap te staan, of – erger nog – verwarrende signalen af te geven’, zijn hierdoor volgens de KN-redacteur weggevallen.

staatsbezoek

Maar wie zijn oor in Rome en Den Haag te luisteren legt, komt tot een heel andere conclusie. Ploumen kreeg de onderscheiding simpelweg omdat zij deel uitmaakte van de delegatie die koning Willem-Alexander en koningin Máxima begeleidde tijdens het staatsbezoek op 22 juni 2017 aan het Vaticaan.

In totaal tien leden van de delegatie kregen een onderscheiding.­Ploumen zelf antwoordt dat het bij ‘een dergelijk bezoek niet ongebruikelijk is dat onderscheidingen aan ­delegatieleden worden toegekend’.

In Rome klinkt dezelfde verklaring: het betrof hier een louter protocolaire onderscheiding die deel uitmaakte van de uitwissing van decoraties. Daarbij wordt niet gekeken naar de persoon. De eer is bedoeld voor het staatshoofd en zijn gevolg. Ook de Nederlandse staat heeft decoraties aan Vaticaanse verantwoordelijken gegeven. Het bezoekende land – Nederland in dit geval – geeft zelfs meer decoraties dan het ontvangende land.

De onderscheidingen waren bovendien wat extra dik aangezet, omdat dit het allereerste staatsbezoek van een Nederlands staatshoofd aan het Vaticaan ooit betrof.

De BNR-journalist presenteerde de decoratie als ‘de zoveelste prijs die Lilianne Ploumen in 2017 ontving’, en dat ondanks haar pro-abortusstandpunt. Dat oud-minister ­Ploumen hem van deze louter ­protocolaire aangelegenheid een statement liet maken, is haar aan te rekenen. ‘Kun je nagaan’, reageerde Ploumen breeduit glimlachend. Maar dat zelfs katholieken – al net zo hijgerig als de journalist – erin tuinen, of sterker: het gebruiken in hun hetze tegen hun kerkleider, is ook opvallend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.