Luister naar

Paus is bezorgd over Trump en Jeruzalem

Nieuws
Paus Franciscus heeft zijn grote bezorgdheid geuit over de plannen van president Trump om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen en de Amerikaanse ambassade daar te vestigen. De Palestijnse president Abbas belde de paus om de ontstane crisissituatie te bespreken.
Hendro Munsterman
woensdag 6 december 2017 om 11:43

Vaticaanstad

‘Mijn gedachten zijn bij Jeruzalem en ik kan mijn grote zorgen over de situatie die zich de afgelopen dagen heeft ontwikkeld niet verzwijgen’, zei Franciscus woensdagochtend aan het eind van de algemene audiëntie in het Vaticaan.

Volgens de paus moeten de Verenigde Naties ‘de status van de stad beschermen, volgens de aangenomen resoluties’. Jeruzalem is ‘een unieke en heilige stad voor joden, christenen en moslims’ en heeft volgens Franciscus een bijzondere roeping als stad van vrede.

Deze bijzondere identiteit moet ‘ten behoeve van het Heilig Land, het Midden-Oosten en de hele wereld beschermd en versterkt worden’, volgens de kerkleider. Hij riep op tot wijsheid en voorzichtigheid ‘opdat er geen nieuwe spanningen ontstaan in een wereldpanorama dat al zo gekenmerkt wordt door conflicten’.

Eerder op de ochtend ontmoette Franciscus een delegatie van Palestijnse religieuze leiders en intellectuelen. Dat bezoek stond al wekenlang gepland. Franciscus pleitte voor een dialoog die de rechten van alle inwoners van het Heilig Land respecteert.

Dinsdagavond belde de Palestijnse president Mahmoud Abbas met Franciscus, nadat Trump hem van zijn plannen op de hoogte had gesteld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’