Luister naar

Excuses voor onschuldige priesters

Nieuws
Een Amerikaanse organisatie van misbruikslachtoffers van rooms- katholieke geestelijken heeft haar excuses aangeboden wegens valse beschuldigingen tegen onschuldige priesters.
Hendro Munsterman
vrijdag 1 december 2017 om 03:00

St. Louis

De organisatie SNAP erkent niet alleen dat ‘onjuiste beschuldigingen van kerkelijk seksueel misbruik voorkomen’, maar dat zij daar zelf ook aan heeft meegewerkt. Zij geeft verder toe dat ‘valse beschuldigingen een valse belasting van de geestelijkheid en van de Rooms-Katholieke Kerk is’.

De excuses zijn gericht aan het aartsbisdom van St. Louis en twee van diens priesters, Joseph Jiang en Joseph D. Pins. De verontschuldigingen maken deel uit van een akkoord tussen SNAP en één van beide priesters, die een rechtszaak had aangespannen nadat hij van misbruik was beschuldigd. Het bisdom en de andere priester werden ervan beschuldigd dit vermeende misbruik van een 15-jarig meisje te hebben toegedekt.

Voor de rechter bleek daar niets van waar. Ook een nieuwe beschuldiging van misbruik van een jongen bleek ongegrond. De priester beschuldigde daarop de ouders van de jongen hem ertoe te hebben aangezet de priester van misbruik te beschuldigen en zo hoge geldbedragen te kunnen ontvangen. SNAP was een hoofdrolspeler in het proces.

Enkele maanden geleden beschuldigde een voormalige medewerkster SNAP ervan smeergeld van advocaten aan te nemen als tegenprestatie van het doorspelen van cliënten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.