Luister naar

Excuses voor onschuldige priesters

Nieuws
Een Amerikaanse organisatie van misbruikslachtoffers van rooms- katholieke geestelijken heeft haar excuses aangeboden wegens valse beschuldigingen tegen onschuldige priesters.
Hendro Munsterman
vrijdag 1 december 2017 om 03:00

St. Louis

De organisatie SNAP erkent niet alleen dat ‘onjuiste beschuldigingen van kerkelijk seksueel misbruik voorkomen’, maar dat zij daar zelf ook aan heeft meegewerkt. Zij geeft verder toe dat ‘valse beschuldigingen een valse belasting van de geestelijkheid en van de Rooms-Katholieke Kerk is’.

De excuses zijn gericht aan het aartsbisdom van St. Louis en twee van diens priesters, Joseph Jiang en Joseph D. Pins. De verontschuldigingen maken deel uit van een akkoord tussen SNAP en één van beide priesters, die een rechtszaak had aangespannen nadat hij van misbruik was beschuldigd. Het bisdom en de andere priester werden ervan beschuldigd dit vermeende misbruik van een 15-jarig meisje te hebben toegedekt.

Voor de rechter bleek daar niets van waar. Ook een nieuwe beschuldiging van misbruik van een jongen bleek ongegrond. De priester beschuldigde daarop de ouders van de jongen hem ertoe te hebben aangezet de priester van misbruik te beschuldigen en zo hoge geldbedragen te kunnen ontvangen. SNAP was een hoofdrolspeler in het proces.

Enkele maanden geleden beschuldigde een voormalige medewerkster SNAP ervan smeergeld van advocaten aan te nemen als tegenprestatie van het doorspelen van cliënten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijf jij de beste groene preek? 'Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af'

Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van het ND en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.’

Afbeelding

EO BEAM test de metaverse. 'Jongeren kennen soms geen christelijke leeftijdsgenoten in hun omgeving'

Vanuit je luie stoel thuis een feestje bijwonen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Toch kon dat donderdagmiddag bij BEAM, het jongerenplatform van de EO. 'Je kunt nog even helemaal losgaan in de metaverse.'

Afbeelding

Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Er was eigenlijk geen geld voor. Maar de geestelijk verzorgers van verpleeghuis Overduin in Katwijk lieten het daar niet bij zitten. Zaterdag vieren ze de opening van hun nieuwe kapel. ‘Het voelt warm, het is hier goed.’

Afbeelding

Na een 'genezingsproces' gaat celebrity pastor Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag

Ruim twee jaar was het stil rondom de 'dominee van de sterren'. Nu gaat Carl Lentz weer in een megakerk aan de slag. En binnenkort vertelt hij in een documentaire ook over zijn ontslag bij Hillsong Church.

Afbeelding

HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.

Afbeelding

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.