Luister naar

Gematigde bisschop Wiertz kondigt zijn aftreden aan

Nieuws
De bisschop van Roermond, mgr. Frans Wiertz, heeft enkele maanden geleden zijn ontslag aan paus Franciscus aangeboden. Dat is afgelopen mei al geaccepteerd. De procedure voor zijn opvolging is inmiddels in volle gang.
Hendro Munsterman
vrijdag 6 oktober 2017 om 21:22
Bisschop Frans Wiertz heeft vanwege zijn slechte gezichtsvermogen al vroegtijdig gevraagd om een opvolger.
Bisschop Frans Wiertz heeft vanwege zijn slechte gezichtsvermogen al vroegtijdig gevraagd om een opvolger. anp / Marcel van Hoorn

Roermond

Normaal gesproken dienen bisschoppen hun ontslag in op hun 75e verjaardag. Wiertz heeft daarop niet gewacht. In de aanloop naar 2 december, de dag waarop hij die leeftijd hoopt te bereiken, heeft hij in maart al het initiatief genomen om de zaken te versnellen.

In een brief die dit weekend in alle eucharistievieringen in het bisdom zal worden voorgelezen, schrijft Wiertz dat hij de paus verzocht heeft om hem ‘in verband met mijn sterk verminderd gezichtsvermogen’ na 2 december niet te benoemen als administrator in afwachting van een opvolger.

De procedure voor de opvolging is in gang gezet nadat Wiertz afgelopen mei vanuit Rome de toezegging had gekregen dat zijn ontslag zou worden geaccepteerd. Het kapittel, het bestuur van het bisdom, heeft volgens betrouwbare bronnen al een geheime lijst van drie geschikte kandidaten naar de nuntius gestuurd. De Nederlandse bisschoppenconferentie kan daaraan namen toevoegen.

Doordat Wiertz de procedure heeft versneld, zou een benoeming op redelijk korte termijn mogelijk zijn. De nuntius is al begonnen met het screenen van de kandidaten.

De vraag is of de interne onenigheid onder de bisschoppen die rond de recente benoemingen in Den Bosch en Groningen-Leeuwarden zichtbaar was, ook hier gaat opspelen. Dat zou een benoeming kunnen vertragen.

smeltende weerstand

Wiertz werd in 1968 priester en werd in 1993 door paus Johannes Paulus II tot bisschop van Roermond benoemd, als opvolger van de eerst naar Oostenrijk en daarna naar Reykjavik (IJsland) overgeplaatste bisschop Jo Gijsen. Wiertz volgde een gematigder lijn dan Gijsen. Hij noemde ooit als zijn levensmotto: ‘Als je anderen probeert te begrijpen, smelt je eigen weerstand.’ Over het bisschopsambt zei hij tijdens een persconferentie: ‘Het is zo gecompliceerd, dat je er eigenlijk vier man voor nodig zou hebben.’

Tegen het EO-programma Geloof en een hoop liefde zei hij in april 2016 te verwachten over enkele jaren volledig blind te zijn door erfelijke ­maculadegeneratie. Op dit moment ziet de bisschop nog maar voor tien procent. De teksten voor de liturgie of spreekbeurten werden nu al in steeds grotere letters afgedrukt en de bisschop gebruikt een speciale machine om boeken te kunnen lezen. Wiertz zei te hopen juist na zijn pensioen meer tijd te hebben om te kunnen lezen. Ook zijn gehoor ging de laatste tijd achteruit en hij lijdt aan suikerziekte.

Met Wiertz – die zijn intrek zal nemen in een appartement van het klooster van de Zusters Onder De Bogen in Maastricht – verliest de Nederlandse bisschoppenconferentie een gematigde en pastorale bisschop die niet veel van zich liet horen, maar die binnen de bisschoppenconferentie voorstander was van de meer gematigde, pastorale lijn van paus Franciscus. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.