Luister naar

Bijbel uitgelegd in animatiefilmpjes

Nieuws
Met animatiefilmpjes op Youtube van hooguit zeven minuten wordt de Bijbel in grote lijnen uitgelegd. Steeds meer video’s van het Bible Project hebben Nederlandse ondertiteling.
Eline Kuijper
woensdag 1 februari 2017 om 03:00
Het Bijbelboek Genesis bestaat uit twee delen, waarin de belofte van God aan Abram een kantelpunt is.
Het Bijbelboek Genesis bestaat uit twee delen, waarin de belofte van God aan Abram een kantelpunt is. nd

Portland

‘We weten dat de Bijbel een dik en intimiderend boek is, maar we geloven dat het geheel een compleet verhaal vertelt dat ons naar Jezus leidt.’ Om dat grote verhaal te ontsluiten voor een breed publiek, werken de Amerikaanse Timothy Mackie en ­Jonathan Collins aan het Bijbelproject. Ze zijn beiden in hun late tienerjaren tot geloof gekomen, via een evangelisatieproject op een skatebaan. Mackie werd een ‘Bijbelnerd’, zoals hij het zelf noemt, en is professor Hebreeuws en Oude Testament aan het Western Seminary. Collins is voormalig voorganger en eigenaar van verschillende communicatiebureaus. Hij is degene die de inhoud visualiseert. Die samenwerking levert een inhoudelijk sterke introductie bij de Bijbel op, die visueel aantrekkelijk en voor een breed publiek toegankelijk is. Steeds meer van deze video’s, die op Youtube gratis te zien zijn, krijgen Nederlandse ondertiteling.

verbindingen leggen

De makers hebben per Bijbelboek een video gemaakt waarin ze uitleggen welke lijnen erin te ontdekken zijn. Zo leggen ze uit dat Genesis bestaat uit twee delen: over God en de wereld, en over God en Abraham. ­Egbert Brink, docent Oude Testament, Bijbelse Theologie en Hermeneutiek aan de Theologische Universiteit in Kampen is onder de indruk van de video’s. ‘Genesis 11 eindigt met de toren van Babel, waarmee mensen zelf naam wilden maken. In de video wordt de verbinding gelegd met Genesis 12, waarin God belooft Abram beroemd te maken en de hele wereld te redden in plaats van dat Babel zichzelf redt. De filmpjes laten zien dat Genesis begint met de zegen van God en dat het boek eindigt met de zegen die wordt doorgetrokken. Als je dergelijke verbindingen legt, heb je goed zicht op de essentie van het Bijbelboek.’

Mackie en Collins hebben ook een aantal video’s gemaakt waarin ze Bijbelse thema’s uitdiepen. Zo zijn er filmpjes over boetedoening, hemel en aarde en de Messias. En ze koppelen Bijbelboeken aan elkaar, zoals in ‘the wisdom series’ over Spreuken, Prediker en Job. Brink legt uit waarom het belangrijk is de hoofdlijnen in de Bijbel te kennen. ‘In eerste plaats voorkomt het dat je Bijbelteksten gaat lostrekken uit hun verband en ze voor je eigen doeleinden gaat gebruiken.’ Daarnaast is kennis over de complete Bijbel belangrijk om bijvoorbeeld discussies over gewelds­teksten goed te kunnen voeren. ‘Zoals eind vorig jaar in de talkshow Pauw over geweld in de Bijbel werd gesproken, is een voorbeeld van ­tekstenplukkerij. Als je de Bijbel als een geheel ziet, wordt veel duidelijker hoe je die geweldsteksten moet plaatsen in hun context.’

De filmpjes zijn volgens Brink goed te gebruiken bij catechisatie of een jeugdgroep. Zelfs in een kerkdienst kunnen ze van pas komen. ‘Als je bijvoorbeeld een prekenserie houdt over een bepaald Bijbelboek, kun je ze als introductie gebruiken.’ Dat gebeurt volgens de makers ook, leggen ze uit in een video over hun project. Dankzij de vertaling in het Kantonees maakt een Chinese huisgemeente in hun samenkomsten gebruik van de filmpjes.

Die zijn niet bedoeld om het Bijbellezen te vervangen. Ze moedigen juist aan om meer in de Bijbel te lezen. Brink: ‘In de video’s staat het woord centraal. De tekeningetjes worden geen beelden in zichzelf, maar beamen het woord en zetten Jezus in het centrum.’ Uit de paar video’s die Brink heeft bekeken, wordt hem duidelijk dat de makers een orthodox-evangelische theologie aanhangen. ‘Ze schetsen de hoofdlijnen in de Bijbel langs de lijn van de openbaring: God maakt zich gaandeweg bekend. Ze lezen het Oude Testament christocentrisch; alles verwijst uiteindelijk naar Jezus. Niet dat ze Jezus de hele tijd tevoorschijn toveren, maar ze laten wel zien dat Jezus heel diepe wortels in het Joodse volk heeft.’

De video’s zijn te bekijken via youtube.com/thebibleproject. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.