Luister naar

Synode CGK: geen dans of drama in de kerkdienst

Nieuws
De christelijk-gereformeerde synode wijst in meerderheid het gebruik van dans en drama, zoals toneel of mime, in de kerkdienst af.
Gerard ter Horst
donderdag 26 januari 2017 om 11:53

Nunspeet

Dat heeft het donderdag, bijeen in Nunspeet, besloten. Daarmee sloot de synode per direct een bezinning af die drie jaar geleden was ingezet en die volgens de commissie die de bespreking had voorbereid, moest doorgaan.

Een synodemeerderheid sprak uit dat ‘er onvoldoende Bijbelse grond is te vinden om dans en drama een plaats te geven in de gereformeerde eredienst’. Ze vindt het ook niet passen ‘bij het karakter van de gereformeerde eredienst’. Daarmee stemde het in met een voorstel van de Urker dominee Hein Korving.

Het besluit zal bij een deel van de Christelijke Gereformeerde Kerken gevoelig liggen, omdat er plaatselijke kerken zijn die geen enkele moeite hebben met het incidenteel inzetten van mime, dans of toneel in een kerkdienst.

gemeente toeschouwer

De synode constateerde dat ‘er in het Oude Testament weliswaar voorbeelden zijn van dans, waarbij overigens de liturgische context niet altijd duidelijk aanwijsbaar is’. Maar ook dat er geen voorbeelden van drama uit het Oude Testament zijn, en dat in het Nieuwe Testament dans en drama niet terugkeren in ‘een liturgische context’.

Bovendien ligt ‘na Pinksteren de nadruk op de prediking van het Woord’, en, zo constateert de synode, treedt ‘de ondersteuning van de boodschap met zichtbare elementen’ terug. Het is volgens haar niet mogelijk uit Bijbelse voorbeelden, zoals wonderen of opvallende profetische handelingen, ‘directe conclusies te trekken die de invoering van dans en drama in de eredienst zouden rechtvaardigen’. Ook geeft de Bijbel ‘geen aanwijzingen of aanmoedigingen om eigentijdse en wereldse communicatiemiddelen als uitgangspunt te nemen voor de overdracht van Gods Woord’.

Bij een synodemeerderheid leeft de vrees dat bij dans en drama in de kerkdienst de gemeente toeschouwer wordt, ‘hetgeen in strijd is met het karakter van de gereformeerde eredienst’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.