Luister naar

Theoloog Miroslav Volf: situatie VS lijkt op nazi-Duitsland

Nieuws
Zoals sommige Duitse christenen in 1934 een vuist maakten tegen Adolf Hitler, moeten Amerikaanse kerken dat doen tegen Trump.
Maurice Hoogendoorn Dick Schinkelshoek
zaterdag 31 december 2016 om 03:00

Amsterdam

Dat zegt de Amerikaanse evangelicale theoloog Miroslav Volf vandaag in een interview met deze krant.

De meeste Duitse christenen in de jaren dertig steunden Hitler. Er waren echter ook protestanten die uitspraken dat ze in de kerk maar één Heer erkenden – niet Hitler, maar Jezus Christus. Dat deden ze in de zogenoemde Barmer Thesen (1934).

Volf, die doceert aan de universiteit van Yale en onder meer adviseur was van president Barack Obama, noemt het ‘een grof schandaal’ dat tachtig procent van de witte evangelicals op Trump heeft gestemd. ‘Ik weet dat een vergelijking risicovol is, maar je kunt de politieke situatie van nu vergelijken met de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig in Duitsland.’ Volgens Volf blijkt uit het christelijke stemgedrag dat voor veel van zijn gelovige landgenoten Amerika een hogere plaats inneemt dan het evangelie.

‘We hebben in de VS nu ook zoiets als de Barmer Thesen nodig: we moeten opnieuw uitspreken aan Wie de kerk verantwoording schuldig is’, stelt Volf. ‘Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is voor de kerk de noodzaak nog nooit zo groot geweest om haar visie helder uit te spreken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.