Luister naar

Huisarts onderzoekt genezingen op gebed

Nieuws
Huisarts Dick Kruijthoff is gestart met een promotieonderzoek naar de echtheid van gebedsgenezingen. Aanleiding is de wonderlijke genezing van een van zijn patiënten.
Harmke Zonnebeld
dinsdag 27 december 2016 om 03:00

Bleskensgraaf

Met het onderzoek hoopt Kruijthoff meer eerlijkheid te creëren over genezing op gebed. Tussen de tien en vijftien mensen die mee willen werken aan het onderzoek hebben zich bij hem aangemeld. ‘De genezingen variëren van schouderaandoeningen en blessures tot kanker.’

Kruijthoff legt medische dossiers van hen aan en bespreekt die met een groep van vijf artsen. In het onderzoek wordt puur medisch naar de casussen gekeken. De vijf artsen kunnen een genezing beoordelen als ‘onverklaard’ wanneer er wetenschappelijk gezien geen enkele kans bestaat op genezing of als ‘opmerkelijk’ wanneer er wel kans is op genezing, maar er sprake is van een verband met het gebed.

Als alle vijf de artsen het erover eens zijn dat een genezing onverklaard of opmerkelijk is, volgt een diepte-interview met de genezen persoon. ‘Dan krijg je het medische verhaal én het eigen verhaal. Wat voor verklaring heeft iemand er zelf voor?’, aldus Kruijthoff. Hij wordt bij zijn onderzoek begeleid door hoogleraar Kees van der Kooij, filosoof en psychiater Gerrit Glas en professor Tineke Abma.

rolstoel

Kruijthoff, die werkt als huisarts in Bleskensgraaf, kreeg in zijn praktijk te maken met een wonderlijke genezing. In 2007 genas een patiënt van hem van ernstige posttraumatische dystrofie. Ze was al zeventien jaar ziek en zat in een rolstoel. Na gebed tijdens een genezingsdienst van evangelist Jan Zijlstra stapte ze uit haar rolstoel. Sindsdien loopt ze weer. ‘Er waren verschillende meningen over. Sommigen vonden het geweldig, ervoeren het als een wonder en dankten God. Anderen twijfelden en zeiden dat zo’n genezing tussen iemands oren zit.’

Zelf stond Kruijthoff in het verleden sceptisch tegenover gebedsgenezing. ‘Ik ben jarenlang actief geweest bij Youth for Christ en zag daar mensen die niet genazen terwijl ze er wel om baden. Ik dacht toen dat echte genezing op gebed niet voorkwam.’

Lourdes

De genezing van zijn patiënt en andere ervaringen triggerden hem. Meer objectiviteit zou de discussie over gebedsgenezing helpen, meent Kruijthoff. ‘In het Franse Lourdes onderzoekt de Rooms-Katholieke Kerk gebedsgenezingen. Ze hebben daar een methodologie voor het beoordelen. In het protestantisme missen we zoiets. Mede daardoor laait telkens de discussie over gebedsgenezing weer op.’

Kruijthoff houdt er rekening mee dat niet iedereen die zich heeft aangemeld kan meedoen met de diepte-interviews. ‘Het kan zijn dat we onvoldoende medische gegevens hebben of dat klachten terugkomen.’ Hij is daarom nog op zoek naar meer mensen die een genezing op gebed hebben meegemaakt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.