Luister naar

Conferentie 'There is More': Ambassadeurs van verlangen naar genezing

Nieuws
Dominees wijdden zich bij een conferentie van het Evangelisch Werkverband toe aan ‘genezing’. ‘Ik bespeur een verlangen dat meer van Gods kracht zichtbaar wordt in de gemeente.’
-
vrijdag 9 september 2016 om 21:25
Randy Clark (rechts op het podium) bidt voor mensen die zich toewijden aan een verlangen naar meer genezing.
Randy Clark (rechts op het podium) bidt voor mensen die zich toewijden aan een verlangen naar meer genezing. Niek Stam

Ede

‘Als meer mensen bidden om genezing, dan genezen er ook meer mensen.’ Het was vrijdagmiddag dé boodschap van de Amerikaanse ‘gebedsgenezer’ Randy Clark die hijeen paar keer herhaalde. Hij sprak op een leidersconferentie, die tot vandaag duurt, van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Het thema There is More vertolkte het verlangen naar profetie, genezing en bevrijding. Daarover werd niet alleen gepraat. Er werd ook geoefend.

Clark stond in de jaren negentig aan de basis van de Toronto Blessing, een opwekking die gepaard ging met allerlei ‘Geestesuitingen’. Sindsdien heeft hij een wereldomvattende ‘bediening’ in genezing, waarbij hij mensen, onder gebed, de handen oplegt, waarna zij vervuld worden met de Heilige Geest. Mensen genezen, krijgen kracht, nieuwe inzichten, of zien meer vrucht op hun werk.

Dat laatste is precies de reden dat dominee Johan het Lam uit Harderwijk de conferentie bezoekt. Hij leidt een gemeente die zich rekent tot de Gereformeerde Bond, een behoudende stroming in de Protestantse Kerk in Nederland.

De predikant ervaart soms onmacht in zijn werk. ‘Er gebeurt wel wat in mijn gemeente, er is ook wel eens iemand genezen, maar het is zo weinig. Laat ik zeggen: duizend keer niet en één keer wel.’ Het Lam bespeurt bij zichzelf ‘een verlangen dat meer van Gods kracht zichtbaar wordt’. Hij hoopt dat mensen gaan ervaren wie Jezus is en hoe groot zijn macht is. ‘En dat Jezus nu, in dit leven, een levende werkelijkheid is.’

Vanuit zijn bediening praatte Clark vooral over genezing. De voorganger, casual gekleed in een spijkerbroek met rood overhemd, bleek een retorisch begaafd spreker.

Lopend over het podium deed hij bijvoorbeeld de bewegingen en de kreten na van iemand die genas: ‘Oe, aa, oe.’ De vertaler zei het hem verkeerd na, waarna Clark hem corrigeerde, wat aan de zaal een lach ontlokte. Voor genezing zijn twee principes het belangrijkste, aldus de voorganger: geloof én bewogenheid met mensen. Dat zijn volgens hem geen wetten of voorwaarden voor God om te genezen.

Hij gaf het voorbeeld van Terry, een Amerikaanse vrouw met een tumor achter in haar hoofd, zo groot als de vuist van een man. Hij bad voor haar en zij genas van haar kwaal, terwijl zij niet geloofde. God is soeverein in wie hij wel en niet geneest, aldus Clark.

Het is volgens hem ook niet zo dat de gave van genezing is voorbehouden aan mensen met een bediening, zoals hij. De gave is beschikbaar voor iedereen.

Toch is er een verband tussen genezing en de mate van iemands geloof zodat groei mogelijk is. ‘Het is geloof dat van God komt, waarin geen plaats is voor twijfel en waarbij de bidder een volledig vertrouwen heeft in wat God zal doen.’ Meer gebed voor genezing, leidt tot meer genezingen, herhaalde Clark zijn mantra.

Waarom bidden christenen zo weinig voor zieken? Liberale christenen geloven niet in bovennatuurlijke genezing, conservatieve christenen denken dat de gave van genezing niet meer bestaat. Dat is een zichzelf vervullende voorspelling: ‘Als je niks verwacht, dan gebeurt er ook niets.’

Wie zich met ‘gebedsgenezing’ bezighoudt, maakt glorieuze momenten mee, maar krijgt ook te maken met teleurstelling. In de zaal kon je een speld horen vallen, toen Clark in bittere ernst vertelde over zieke en gehandicapte mensen, die niet genazen of zelfs overleden, ondanks zijn vaak aanhoudende gebed om genezing. In een geval ging het om de vrouw van een goede vriend. Zij overleed aan leukemie.

Het waren bittere pillen – volgens hem ‘het kruis van de bediening van genezing’. ‘Maar deze pijn moet ons er niet van weerhouden te bidden om genezing voor anderen. We moeten niet stoppen en opgeven. Als we niet bidden, verliezen we meer mensen die genezen hadden kunnen worden.’

In deze sfeer zag de Amerikaan er in eerste instantie vanaf om mensen de handen op te leggen. Hij riep ze wel naar voren om zich in gebed toe te wijden aan God, zodat zij in hun gemeenten ambassadeurs worden van een verlangen naar genezing.

Later stonden er toch mensen in een rij bij Clark om zijn ‘zegen’ te ontvangen.

Directeur Hans Maat van het Evangelisch Werkverband meldde de genezing van iemands linkerbeen en de gekneusde knieën van een meisje. ‘Nog niet veel, maar dat komt nog wel, of later, als de Heer dat geeft.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.