Luister naar

Hitler wilde paus Pius XII ontvoeren

Nieuws
Plannen van Hitler om paus Pius XII te ontvoeren waren concreter dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een tot nu toe onbekend getuigenis dat L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, dinsdag publiceerde.
Hendro Munsterman
donderdag 7 juli 2016 om 03:00

Vaticaanstad

Volgens dit verslag informeerden Britse en Amerikaanse diplomaten het Vaticaan in januari 1944 dat de ontvoering van Pius XII door Duitse troepen aanstaande zou zijn.

Bartolomeo Nogara, die van 1920 tot aan zijn dood in 1954 directeur van de Vaticaanse Musea was, moest volgens dit nieuwe getuigenis – dat door zijn zoon is opgeschreven – tijdens een nachtelijke actie een onderduikadres voor paus Pius XII vinden.

Samen met Giovanni Battista Montini – de latere paus Paulus VI, op dat moment werkzaam op het Staatssecretariaat – trok Nogara er, gewapend met zaklamp en zware sleuteltros, op uit en vond een onderduikplaats in een verborgen toren van de Vaticaanse bibliotheek.

Geallieerde troepen zouden ten noorden van Rome landen om de ontvoering te verhinderen of de paus te bevrijden. Een Duitse inval zou ook de levens van vele tientallen geheime onderduikers in het Vaticaan, waaronder vele joden, in gevaar hebben gebracht.

Uiteindelijk heeft onder anderen de ambassadeur van nazi-Duitsland bij de Heilige Stoel – Ernst von Weizsäcker, de vader van de latere Duitse Bondspresident – de ontvoering weten te voorkomen door Berlijn te wijzen op ‘de negatieve gevolgen bij de katholieke bevolking, ook in neutrale landen’.

Pius XII zelf was langere tijd pauselijk nuntius in Berlijn geweest en had veel contacten in Duitsland. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat hij tijdens de oorlog persoonlijk betrokken was bij het beramen van meerdere mislukte aanslagen op Hitler. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’