Luister naar

Hitler wilde paus Pius XII ontvoeren

Nieuws
Plannen van Hitler om paus Pius XII te ontvoeren waren concreter dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een tot nu toe onbekend getuigenis dat L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, dinsdag publiceerde.
Hendro Munsterman
donderdag 7 juli 2016 om 03:00

Vaticaanstad

Volgens dit verslag informeerden Britse en Amerikaanse diplomaten het Vaticaan in januari 1944 dat de ontvoering van Pius XII door Duitse troepen aanstaande zou zijn.

Bartolomeo Nogara, die van 1920 tot aan zijn dood in 1954 directeur van de Vaticaanse Musea was, moest volgens dit nieuwe getuigenis – dat door zijn zoon is opgeschreven – tijdens een nachtelijke actie een onderduikadres voor paus Pius XII vinden.

Samen met Giovanni Battista Montini – de latere paus Paulus VI, op dat moment werkzaam op het Staatssecretariaat – trok Nogara er, gewapend met zaklamp en zware sleuteltros, op uit en vond een onderduikplaats in een verborgen toren van de Vaticaanse bibliotheek.

Geallieerde troepen zouden ten noorden van Rome landen om de ontvoering te verhinderen of de paus te bevrijden. Een Duitse inval zou ook de levens van vele tientallen geheime onderduikers in het Vaticaan, waaronder vele joden, in gevaar hebben gebracht.

Uiteindelijk heeft onder anderen de ambassadeur van nazi-Duitsland bij de Heilige Stoel – Ernst von Weizsäcker, de vader van de latere Duitse Bondspresident – de ontvoering weten te voorkomen door Berlijn te wijzen op ‘de negatieve gevolgen bij de katholieke bevolking, ook in neutrale landen’.

Pius XII zelf was langere tijd pauselijk nuntius in Berlijn geweest en had veel contacten in Duitsland. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat hij tijdens de oorlog persoonlijk betrokken was bij het beramen van meerdere mislukte aanslagen op Hitler. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Als predikant in opleiding laat Cynthia Haaswijk graag zien dat je best tevreden mag zijn met jezelf

Cynthia Haaswijk (49), predikant in opleiding bij de evangelische broedergemeente, is make-up artist. ‘Ik gebruik schoonheid omdat ik blij ben met wie ik ben en dat anderen ook gun.’

Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.