Luister naar

Vaticaanse 'homo-expert' opnieuw verdacht van misbruik

Nieuws
Tegen de vooraanstaande priester en psychanalyticus Tony Anatrella komen nieuwe beschuldigingen vanwege seksueel misbruik.
Hendro Munsterman
vrijdag 29 april 2016 om 22:21
Tony Anatrella
Tony Anatrella wikipedia

Parijs

Deze Franse monseigneur is expert bij twee pauselijke raden, nam deel aan de gezinssynode en gaf onlangs zelfs onderricht aan nieuw benoemde bisschoppen over de kerkelijke omgang met misbruikaffaires.

‘Je bent niet homoseksueel, je denkt alleen dat je het bent’, zei Anatrella in 1987 tegen de 23-jarige seminarist Daniel Lamarca. Deze zat toen, naar eigen zeggen in een lang gesprek met het Nederlands Dagblad, met zijn homoseksuele gevoelens in de knoop. En Anatrella, die een praktijk op het chique Place de la Nation in Parijs heeft, stelde al na een paar ontmoetingen een zogenaamde ‘lichaamstherapie’ voor.

Deze therapie had als doel de seminarist van zijn ‘pseudo-homoseksualiteit’ af te helpen, door zijn gevoelens ‘binnen het kader van de therapie alle ruimte te geven, zodat hij zich ervan kon bevrijden’. Lamarca vertelt hoe hij naakt op een masseer-tafel in een aparte ruimte moest liggen terwijl de priester en psychotherapeut hem – ‘zelf ook naakt, op zijn sokken na’ – tot een orgasme bracht. Ook oraal. De therapiesessies gingen zes jaar lang door.

In 1999 had Lamarca kardinaal Lustiger ingelicht, maar daarna bleef het stil. De voormalige seminarist vertelde zijn verhaal al in 2006 tegen het weekblad Golias. Maar kardinaal Vingt-Trois van Parijs stuurde na de publicatie een e-mail naar alle priesters, waarin hij zijn steun aan Anatrella uitsprak. Ook beschuldigingen van andere ex-patiënten lieten de kardinaal niet van gedachten veranderen. Deze sprak van ‘een homolobby’.

Een jaar eerder had mgr. Anatrella immers in de Osservatore Romano homoseksuelen ‘narcistisch’ genoemd. En hij was volgens betrouwbare bronnen de ghostwriter van het decreet van paus Benedictus XVI dat de priesterwijding van mannen met sterke homoseksuele neigingen verbiedt.

zwijgen

Het Nederlands Dagblad zocht de afgelopen weken contact met andere slachtoffers van mgr. Tony Anatrella. Maar geen van hen wil nog over de zaak praten: sommigen zijn inmiddels gehuwd, anderen hechten aan hun professionele carrière.

Vrijdag publiceerde de internetsite Le Lanceur echter een nieuw relaas van een slachtoffer dat van 2000 tot 2011 bij Anatrella in therapie was. Deze bevestigt het verhaal van Lamarca over de wederzijdse seksuele aanrakingen.

Lamarca is blij met de nieuwe getuigenissen. Al vond hij zijn eigen relaas geloofwaardig genoeg. ‘Ik ken details over Anatrella’s lichaam die slechts bekend kunnen zijn aan iemand die hem naakt heeft gezien.’

gevoelig

Tony Anatrella geeft nog steeds met de nodige regelmaat lezingen en cursussen aan verschillende seminaries. Ook zei hij onlangs nog op het katholieke Radio Notre-Dame dat hij regelmatig door het Vaticaan geconsulteerd wordt ‘in gevoelige dossiers’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.