Luister naar

Kerk van het Vliegend Spaghettimonster erkend

Nieuws
De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is door de Kamer van Koophandel officieel erkend en ingeschreven als kerkgenootschap.
Maurice Hoogendoorn
donderdag 28 januari 2016 om 03:00

Emmen

In de Verenigde Staten bestaat de kerk al sinds 2005. De aanleiding was destijds dat in de staat Kansas naast de evolutietheorie ook het creationisme tot verplichte lesstof zou worden. De toen 24-jarige Amerikaanse werkloze natuurkundige Bobby Henderson stelde om de onzinnigheid hiervan te benadrukken, dat kinderen dan ook onderwezen zouden moeten worden in de theorie van het Vliegend Spaghettimonster. Henderson zette zijn brief aan het staatsbureau voor het onderwijs in de staat Kansas op zijn eigen website en ontving al snel talloze reacties. Iets later kwam het tot een kerkgenootschap.

Dirk Jan Dijkstra uit Emmen is de oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Hij noemt zichzelf aartsbisschop. In oktober weigerde de Kamer van Koophandel zijn inschrijving nog. Een kerk moet niet alleen naar het inzicht van de aangeslotenen, maar ook naar de huidige maatschappelijke opvattingen een religieus karakter hebben, oordeelde de Kamer destijds. ‘Bij uw organisatie ontbreekt dit religieuze karakter en is eerder sprake van een persiflage op religie.’

Dijkstra ging in beroep en zijn bezwaar is gegrond verklaard, meldde hij woensdag op de website van de kerk. In het bezwaar wordt gesteld dat de Kamer geen beleid heeft ontwikkeld om het religieus karakter te kunnen toetsen. Daarnaast zou de wet op het punt van registratie van kerkgenootschappen formeel en technisch van aard zijn, waardoor er geen ruimte is voor een waardeoordeel.

rechten

Tegen RTV Drenthe vertelde de oprichter dat hij nu wil achterhalen wat de rechten van de kerk zijn. Volgens hem zou de kerk in principe op gelijke voet moeten staan met andere religies in Nederland. Er zouden momenteel in Nederland rond de 3500 leden zijn. Presentator Arjen Lubach, die zichzelf geregeld als atheïst profileert, en actrice Georgina Verbaan zijn bekende leden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.