Luister naar

Steeds gewonere paus trekt minder bezoekers

Nieuws
De verschillende ontmoetingen met paus Franciscus in het Vaticaan hebben in 2015 minder bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. In vergelijking met 2014 is het aantal bezoekers gehalveerd.
Hendro Munsterman
donderdag 31 december 2015 om 03:00

Vaticaanstad

In 2014 registreerde het Vaticaan nog 5,9 miljoen bezoekers. Een jaar eerder waren het er zelfs 6,6 miljoen. Met 3,2 miljoen in 2015 trekt Franciscus echter nog steeds veel meer gelovigen dan zijn voorganger, paus Benedictus XVI, die in 2012 zo’n 2,3 miljoen mensen in het Vaticaan verzamelde.

Naast het feit dat de paus vaker op reis was, lijkt de belangrijkste verklaring te liggen in feit dat katholieke gelovigen inmiddels aan Franciscus gewend zijn. De ooit zo bijzondere paus is ‘gewoon’ geworden. De wittebroodsweken zijn definitief voorbij.

Het onlangs geopende Jubeljaar van Barmhartigheid zal de komende maanden echter weer veel pelgrims en toeristen trekken, zo is de verwachting. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat een aantal van de 33 miljoen door de stad Rome verwachte bezoekers zich door het terroristische gevaar laat ontmoedigen.

Volgens de door het Vaticaan gepubliceerde cijfers bezochten in 2015 in totaal 3.210.860 de verschillende algemene woensdagaudiënties (740.100), bijzondere audiënties (408.760), liturgische vieringen (513.000) en het zondagse angelusgebed (1.585.000).

Woensdag, tijdens de laatste algemene audiëntie van 2015, zei de paus dat het waar is dat ‘Jezus’ kruis en opstanding inderdaad de ultieme uitdrukking van zijn verlossende liefde zijn’, maar dat men niet mag vergeten ‘dat heel zijn aardse leven openbaring en onderwijs is’. ‘Om te groeien in geloof moeten we vaker naar het kindje Jezus kijken.’ We weten volgens de paus weliswaar weinig over de kinderjaren van Jezus, maar we kunnen ook ‘veel over Hem leren als we naar onze eigen kinderen kijken, zoals ouders en grootouders dat doen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

‘Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.’ Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. ‘Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.’

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.