Luister naar

Miljoen voor beveiliging Joods bezit Amsterdam

Nieuws
Vijftien Joodse religieuze en maatschappelijke instellingen in Amsterdam krijgen ruim een miljoen euro van de gemeente om de beveiliging te verhogen.
Herman Veenhof
vrijdag 18 december 2015 om 21:35

Amsterdam

Het gaat om een totale subsidie van bijna 1.164.000 euro, stelde burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Sinds 29 mei is er in de hoofdstad een subsidieregeling van kracht die instellingen moet steunen die zich kwetsbaar en bedreigd voelen en die in de problemen komen als ze meer beveiligingskosten moeten maken.

Het gaat om een eenmalige subsidie. In het programma-akkoord 2014-2018 is daarvoor een bedrag van twee miljoen euro gereserveerd. Daarnaast wordt een bedrag van 750.000 euro opgenomen dat het Rijk specifiek voor de Joodse instellingen in de stad beschikbaar heeft gesteld. Amsterdam subsidieert nooit meer dan de helft van de kosten per object.

moskeeën

De kosten en ongerustheid namen vooral bij Joodse instellingen extra toe, na de aanslagen in Brussel op het Joods Museum, bij een Joods feest in Kopenhagen en op een Joodse supermarkt in Parijs.

Joodse instellingen in de stad werden al langere tijd beveiligd. De gemeente Amsterdam zegt dat Joodse instellingen extra beveiliging nodig hebben, omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) een doorlopende, verhoogde en voorstelbare dreiging heeft afgegeven. Voor moskeeën geldt deze dreiging niet. Dreiging wordt alleen erkend als subsidiegrond als de NCTb die onderkent.

Zeventien instellingen vroegen om geld. Een aanvraag voor een moskee werd afgewezen omdat er in het algemeen geen sprake was van een ‘verhoogde dreiging op moskeeën’.

De moskeeën in Amsterdam hebben intussen onderling hun beveiliging verhoogd en dat gedeeltelijk zelf betaald, meldde de Amsterdamse televisiezender AT5 begin deze maand. Vrijwilligers, camera’s en minder sleutels in omloop moeten de moskeeën veiliger maken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’