Luister naar

Niet-kerkelijken en ex-leden vertrouwen kerk het minst

Nieuws
Nieuws over misbruikschandalen heeft het vertrouwen in kerken een flinke knauw gegeven. Maar ook moskeeën kampen met een vertrouwenscrisis, door negatieve publiciteit over de islam.
Hilbert Meijer
vrijdag 11 december 2015 om 21:08
Hoe groter de afstand tot de kerk, hoe lager het vertrouwen in het instituut.
Hoe groter de afstand tot de kerk, hoe lager het vertrouwen in het instituut. ap / Peter Dejong

Den Haag

Hoe groter de afstand tot de kerk, hoe lager het vertrouwen in het instituut. Die wetmatigheid is te halen uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau over het vertrouwen van mensen in kerken en religieuze organisaties. Verreweg het minste fiducie in de kerk hebben mensen die er niet mee zijn grootgebracht (1 procent spreekt ‘veel vertrouwen’ in de kerk uit) en die de kerk de rug hebben toegekeerd (4 procent). Het afscheid van de kerk gaat volgens eerdere SCP-bevindingen namelijk ‘veelal samen met een persoonlijke vertrouwensbreuk met godsdienstige organisaties’.

Donderdag becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau dat het vertrouwen van Nederlanders in kerken en religieuze organisaties met 13 procent onverminderd laag is. Het gaat dan niet alleen om vertrouwen in kerken, maar ook in moskeeën. En die halen het gemiddelde flink naar beneden, zegt SCP-onderzoeker Paul Dekker. ‘De islam heeft de afgelopen jaren laten zien dat zij niet alleen een zegen voor de mensheid is.’

laag maar stabiel

De laatste vijf jaar is het vertrouwen van Nederlanders in kerken en religieuze organisaties laag, maar stabiel. De grootste daling was zichtbaar in de jaren daarvoor, tussen 2006 en 2010. Toen kelderde het percentage Nederlanders dat veel vertrouwen uitsprak in religieuze organisaties van 23 naar 15 procent. Het percentage dat ‘eerder wel dan geen vertrouwen’ in de kerken had, maakte een val van 46 naar 35 procent, waarmee kerken in 2010 voor het eerst op de laatste plek stonden, nog onder bijvoorbeeld politieke partijen, de pers, politie en het leger.

Dat was de periode waarin seksueel misbruik en pedofilieaffaires binnen de Rooms-Katholieke Kerk vrijwel dagelijks in het nieuws waren, verklaart Dekker. In de vorig jaar verschenen SCP-publicatie Geloven binnen en buiten verband wordt het vertrouwen in kerken uitgesplitst: van de katholieken heeft 15 procent veel vertrouwen in de kerk, onder protestanten is dat 41 procent. Bij beide groepen vertoont het vertrouwen een duidelijk dalende tendens, al is het bij protestanten – ‘zeker als zij van gereformeerden huize zijn’ – nog altijd aanzienlijk groter dan bij de rooms-katholieken.

De onderzoekers brengen het slinkende vertrouwen direct in verband met het slinkende ledental. Hoe minder kerkleden, hoe minder relevant mensen de kerken vinden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.