Luister naar

Vijftig jaar wedergeboren christenen in katholieke kerk

Nieuws
Vanavond vieren ruim 30.000 gelovigen de vijftigste verjaardag van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Met paus Franciscus.
Hendro Munsterman
vrijdag 2 juni 2017 om 14:45
Gerlo Sogtoen
Gerlo Sogtoen nd

Rome

Een kleine honderd Nederlanders zijn naar Rome afgereisd, onder wie de kersverse voorzitter van de Nederlandse KCV, Gerlo Sogtoen, in het dagelijks leven mede-eigenaar van een zorgbemiddelingsbureau.

Wat is er zo vernieuwend aan de charismatische vernieuwing?

‘Het begon in 1967 met een aantal katholieke studenten in Pittsburgh, in de Verenigde Staten. Tijdens een retraite werden mensen aangeraakt door de Heilige Geest. Zij voelden een vernieuwende ervaring, beschreven als de ‘doop in de Heilige Geest’. Sindsdien heeft dat zich verspreid over de wereld. Men schat dat tussen de 120 en 140 miljoen katholieken deze levensvernieuwende ervaring hebben gehad en wedergeboren christenen zijn in de katholieke kerk.’

Heeft deze ervaring in Nederland in de katholieke kerk wortel geschoten?

‘Terwijl de kerk kleiner wordt, blijft de charismatische vernieuwing in Nederland stabiel. Het aantal zal zo tussen de vijfduizend en tienduizend liggen. We hebben een groot zomerfestival, waarop elk jaar 150 nieuwe mensen afkomen. Wij komen veelal samen in gebedsgroepen, al dan niet verbonden aan een parochie.’

Aan de ontmoeting met de paus in het beroemde Circus Maximus uit de oudheid, nemen ook gelovigen en leiders van pinksterkerken deel. Is dat opvallend, of voor jullie juist heel natuurlijk?

‘Dat vinden wij heel normaal. We zien daarin ook dat de extra kracht in de Geest ontstaat als wij in die eenheid mogen optreden met elkaar. Tijdens de ontmoeting zal ook een evangelische leider het woord nemen. De samenwerking en verbinding wordt zo publiekelijk erkend en bevestigd. De band met de evangelische beweging is op natuurlijke wijze ontstaan, omdat er heel veel herkenning was in de geloofsbeleving. Die toenadering zien we ook in Nederland door onze gedeelde geloofservaring. Dat we zijn wedergeboren in Christus is de verbinding.’

Paus Franciscus was als bisschop nogal kritisch tegenover de charismatische vernieuwing, maar heeft zijn beeld daarover bijgesteld.

‘Hij heeft door de ervaringen die hij heeft opgedaan in de persoonlijke relaties vrienden gekregen in protestantse kerken en met name onder evangelische christenen. Vanuit die relaties ontstaat dan waardering voor elkaar.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.