Luister naar

Jongeren twijfelen aan hun eigen geloof

Nieuws
Christelijke jongeren in Nederland twijfelen meer over zichzelf als christen dan over het bestaan van God. Een derde van de jongeren vindt dat er in de kerk onvoldoende ruimte is om levensvragen en twijfels te bespreken.
Gerald Bruins
donderdag 22 februari 2018 om 19:40
Jongeren moeten veel keuzes maken.
Jongeren moeten veel keuzes maken. eo beam / alpha-youth

Driebergen – Hilversum

Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 875 jongeren van Alpha Nederland, dat laagdrempelige cursussen over het christelijke geloof aanbiedt, en EO Beam, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep.

80 procent van de jongeren gaf aan twijfels te hebben over het geloof, maar legt dat vooral bij zichzelf. De top vijf van twijfels: 1. Doe ik genoeg aan mijn geloof (83 procent), 2. Ben ik een goed christen (81), 3. Werkt de Heilige Geest in mij (68), 4. Ga ik naar de hemel (66). 5. Is God aanwezig in mijn leven (63). Jongeren uit evangelische gemeenten twijfelen bovengemiddeld aan de vraag of ze een goed christen zijn. Deelnemers uit bevindelijk-gereformeerde hoek (Gereformeerde Gemeente, Hersteld Hervormde Kerk, Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk) vragen zich af of ze naar de hemel gaan, waarom ze het geloof zo weinig ervaren en hoe ze moeten bidden.

Jongeren hebben een stuk minder twijfels over het bestaan van God, of Jezus de zoon van God is en of de opstanding wel heeft plaatsvonden. Marjolein van Dijk van Alpha-Youth noemt dat opvallend. ‘Blijkbaar dringen de antwoorden op fundamentele vragen als het bestaan van God goed in de kerk en de christelijke omgeving door.’ De persoonlijke geloofstwijfel bij jongeren verklaart ze uit hun levensfase. Op allerlei gebieden moeten ze keuzes maken: werk, studie, kleding en ook op het gebied van het geloof. ‘Ze zijn op zoek naar herkenning, erkenning en bevestiging.’

Op dat punt is er nog een wereld te winnen, zegt Van Dijk. Van de deelnemers bespreekt 67 procent geloofs­twijfels weleens met vrienden (84) procent, met God (56), op de jeugdgroep/kring (48) en met ouders (36). Er is een grote groep jongeren die de eigen twijfels niet durft te delen. ‘Veel jongeren met essentiële twijfels weten niet goed hoe ze daarmee moeten omgaan. De uitkomsten van dit onderzoek bieden kerken, jeugdgroepen en ouders de nodige handvatten om met deze jongeren in gesprek te gaan.’

onvoldoende ruimte

Meer dan de helft van de jongeren is met enige regelmaat of actief op zoek naar antwoorden op hun twijfels en levensvragen, Maar zij doen dat op eigen houtje, door er zelf over na te denken, in de Bijbel te lezen of er met God over te praten.

Bijna een derde ervaart onvoldoende ruimte in de kerk om de geloofstwijfel ter sprake te brengen. ‘Bijna alle jongeren geven aan dat ze graag ervaringen van anderen horen over geloven en twijfelen. Alpha-Youth kan daarbij een rol spelen. Door onze cursus in te zetten, kunnen kerken plekken creëren waar jongeren hun twijfels en vragen over het geloof kunnen delen’, aldus Van Dijk.

Het merendeel van de jongeren uit het onderzoek is tussen de 15-23 jaar, 83 procent meisjes en 17 procent jongens. 95 procent is christelijk opgevoed. De meeste jongeren, 77 procent, gaan wekelijks naar de kerk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.